Gerrit Eskes en Willy Timmerije trouwden zestig jaar geleden. Foto: Rob Stevens

Gerrit Eskes en Willy Timmerije trouwden zestig jaar geleden. Foto: Rob Stevens

Een groot feest zit er nu voor het bruidspaar niet in

Vervolg van de voorpagina

NEEDE - Gerrit Eskes en Willy Timmerije trouwden in 1961, op 2 augustus. Het echtpaar Eskes-Timmerije vierde maandag het zestig jarig huwelijk vieren. Wethouder Anjo Bosman kwam het echtpaar aan de Borculoseweg 135 de felicitaties brengen namens de gemeente. Dat ging vergezeld van een grote bos bloemen.

Door Rob Stevens

Het duurt even voor de deur open gaat bij het echtpaar. Het huis blijkt twee ingangen te hebben. De goede deur is maandag die zonder slingers. De woning verraadt het verleden van het echtpaar. Op de linker gevel prijkt de naam Eskes boven het raam. Ooit had de vader van Willy, Willem Timmerije, er een kruidenier in ‘Koloniale en Grutterswaren'. Willy is, zoals ze zelf zegt, "als het ware vanzelf in het bedrijf van haar vader gegroeid". Tijdens de bevrijding in 1945 werd het pand verwoest. Slecht een schamel muurtje van het schuurtje achter het huis, met een koe en drie varkens, bleef overeind. Na de oorlog werd de kruidenier weer opgebouwd. Met een eiken deur. Willy Timmerije: "Mijn vader zei, ik vind alles goed als er maar een eiken deur in komt.” In 1961 kwam Gerrit op de Borculoseweg wonen. Op de voorgevel kwam toen de naam Eskes te staan. Willy: "Zo ging dat in die tijd.”

Achter de voormalige kruidenier staat een grote bedrijfshal tot de nok toe gevuld met apparatuur om machines te bouwen. Een groot deel van de machines werd gebruikt voor automatische productie. Dat deed Gerrit in zijn eentje. Hij maakte er apparatuur voor schoorsteenvegers: zuigers, stokken, borstels, et cetera. Alle apparatuur doet het nog. Gerrit is een alleskunner. Toen rond 1960 het gas zijn intrede deed in Neede was hij een van de weinigen die gasleidingen kon fitten. Gerrit: “Ik heb veel gasleidingen in Neede aangelegd voor de Gamog. Dan belde ik en kreeg van hen bijvoorbeeld de opdracht de Gosellinkweg van gasleidingen te voorzien. In de kruidenierszaak werden gasfornuizen een gaskachels verkocht. Van de drie dochters had helaas niemand er oren naar het bedrijf voort te zetten."

'Als er maar
een eiken
deur in komt'

Willy Timmerije schikt er soms van hoe snel de tijd voorbij vliegt. Een groot feest zit er deze keer voor het bruidspaar niet in. Ondanks de goede herinneringen die ze nog hebben aan hun grote bruiloft destijds bij de buurman destijds: Café ‘t Haantje. Daarvoor vindt het echtpaar de risico’s te groot in deze tijd van corona.