Het Kinderdagkamp in Eibergen. Foto: Rob Stevens
Het Kinderdagkamp in Eibergen. Foto: Rob Stevens

Kinderen op missie in het Slingebos

Algemeen

EIBERGEN - In augustus staat het Slingebos in Eibergen traditiegetrouw een week in het teken van het Kinderdagkamp Eibergen. Vorige week waren 130 kinderen in de leeftijd van zeven tot en met negen jaar in het bos een hele week op missie. Hun opdracht was als Soldaten In Opleiding (SIO) een zeer waardevol object (High Value Object) te beschermen tegen een vijand die het wil vernietigen. En dat zou voor Eibergen heel vervelende gevolgen hebben.

Door Rob Stevens

Niet iedereen heeft even goede herinneringen aan zijn (destijds) verplichte diensttijd. Maar de kinderen van het Eibergse kinderdagkamp hebben er overduidelijk wel plezier in. In het kamp worden ze een week lang getraind voor hun verdedigingstaak. Om de aanval van de vijand, de Leu In Pak (LIP), op het High Value Object (HVO) af te slaan. Een goede communicatie is dan van levensbelang. Het is de Kletsmajoor die hen daar in oefent. Zo wordt een blikjestelefoon gemaakt, worden morsecodes ontcijferd en geheimtalen bedacht. En in het krachthonk wordt gewerkt aan een sterk gestel. Elke goed afgelegde oefening levert een badge op. Alles wijst erop dat die week vrijdag zal eindigen in een grote aanval van de LIP’s op het High Value Object. Het is aan de Soldaten In Opleiding de aanval dan af te slaan. Want de HVO is heel belangrijk, zonder dat ding doet alles dat afhankelijk is van internet het niet meer: de televisie, telefoons, videogames en ga zo maar door.

De aftrap van het kinderdagkamp begint maandagmorgen in het Open Lucht Theater waar de toon meteen wordt gezet. De kinderen worden door generaal Vethoog meteen op verdedigingsmissie gestuurd. En het is maar goed dat de kinderen er zijn, want de ouders die hun kind(eren) deze ochtend naar het kinderdagkamp brengen worden voor deze missie door de generaal als ‘ongeschikte ouders’ gekwalificeerd. Het zijn de kinderen die het deze week zullen moeten doen.

De kinderen gaan een week op in het verhaal, in een mooie bosrijke omgeving. Het zijn ruim dertig enthousiaste vrijwilligers die jaarlijks voor de kinderen een leuke week verzorgen. Onderofficier Anneloes te Kulve weet niet precies wanneer het kinderdagkamp ooit begonnen is. Maar ze weet wel dat het kinderdagkamp tientallen jaren geleden al werd georganiseerd door de Hervormde Kerk, voor kinderen die niet thuis de luxe van een vakantie kenden. En ook het sociaal cultureel werk in Eibergen heeft een tijd de uitvoering in handen gehad. Sinds 2011 valt de organisatie onder een eigen stichting. Het inschrijfgeld van de kinderen, sponsoren en de giften van middenstanders maken het mogelijk dat het kinderdagkamp nu aan haar zoveelste editie bezig is. Met veel succes. Kinderen die het eerste jaar deelnemen, schrijven de (twee) jaren erop ook meestal in. En kinderen die voor het eerst deelnemen en al negen worden vinden het jammer dat ze de twee edities ervoor niet mee gemaakt hebben. Officier Voortman weet te vertellen dat alle vrijwilligers er elk jaar weer ook een intensieve, maar heel leuke week aan beleven.

Tijd voor een pauze in het Kinderdagkamp. Foto: Rob Stevens