Deelnemers passeren de sluis in Eibergen. Foto: Marja Schulenburg
Deelnemers passeren de sluis in Eibergen. Foto: Marja Schulenburg

Derde Berkel Kanorally

Algemeen

EIBERGEN/REKKEN -  Het is zaterdagmorgen een veelkleurig gezicht. Een kleine veertig kano’s vertrekken in het Duitse Ellewick voor een tocht van 25 kilometer over de Berkel. De burgemeesters Tom Tenostendarp van Vreden en Joost van Oostrum van Berkelland zijn zaterdag al vroeg uit veren om de Duitse én Nederlandse deelnemers aan de Berkel Kanorally uitgeleide te doen.

Door Rob Stevens

Het trappetje naar de oever van de Berkel is afgezet met twee lintjes in de kleuren van de Nederlandse en Duitse vlaggen: rood-wit-blauw en zwart-rood-geel. Even is er een discussie tussen de beide burgemeesters wie welke lint door zal knippen. Maar dan knippen beiden toch elk het lint met de eigen vlagkleuren door en kunnen de kanoërs hun boten te water laten en vertrekken. Met het nuttige advies van Tenostendarp vooral “boven te blijven”.

De organisatie van de Berkel Kanorally is in handen van de Vereniging Vrienden 3e Berkelcompagnie. Marja Schulenberg van de vereniging: “Het is de derde keer dat we deze kanotocht organiseren. Vorig jaar is het afgelast. Maar ondanks corona hebben we met 38 kano’s een record aantal deelnemers dit jaar. Daarvan komen er elf uit Duitsland. De jongste deelnemers is elf jaar.”

De start is in het buitengebied van Ellewick. De Berkel is daar nog een relatief smal beekje met veel stroming. De derde Berkel Kanorally eindigt dit jaar bij de zompenloods in Borculo. De ‘normale’ versie van deze rally is een tocht van twee dagen vanaf het startpunt in Duitsland naar het eindpunt van de Berkel in Zutphen waar deze de IJssel in stroomt. Het is omwille van de coronaregels dat dit jaar is besloten voor een ééndaagse tocht, zonder de gebruikelijke overnachting in Borculo. Normaal gesproken is de kanotocht gelijk met het Berkelfestival. Maar deze vindt dit jaar door corona ook maar in een zeer afgeslankte vorm plaats. 

Het is wel een tocht voor kanovaarders met wat vaar-ervaring: de af te leggen afstanden is zaterdag zo’n 25 kilometer. Bij de stuwen moet er in- en uitgestapt worden. De organisatoren hebben daarom ook de samenwerking gezocht met kanoverenigingen in Stadtlohn (KSV Stadtlohn), Vreden (KSV Vreden), Lochem (LKV Njord), Zutphen (Zutphense Kanovereniging Anax) en Rekken (Fiets- en Kanoverhuur ten Brinke).

Richard Newns uit Haaksbergen is een van de deelnemers. Zijn tongval verraad Engelse roots. Dat blijkt te kloppen. Hij vertelt dat zijn vrouw niet kon aarden in Engeland. Sinds een kleine twintig jaar woont hij nu met haar in Haaksbergen. Richard: “Nederland heeft veel gevarieerd water en is dus een goed kanoland. Ik ben lid van een kanovereniging in Enschede. Dit soort recreatieve tochten doe ik wel vaker. Hier in Duitsland kun je de stuwen in de Berkel nog varend nemen, in Nederland kan dat niet. Daar moet je de kano langs de stuwen dragen. Volgens planning komen we rond een uur of elf bij het Muldershuis in Eibergen aan. Daar gaan we door de sluis. Mijn vrouw zit daar op het terras op me te wachten.”

Voor historisch geïnteresseerden
Er zijn in het verre verleden twee Berkelcompagnieën geweest die verantwoordelijk waren voor verbetering van de bevaarbaarheid van de Berkel. Dit om het transport van goederen vanuit Duitsland over de Berkel te verbeteren. Bij de diverse watermolens langs de Berkel werden daarvoor houten sluizen gebouwd. De hedendaagse ‘Stichting 3e Berkelcompagnie‘ informeert, initieert, koestert en stimuleert rond de Berkel de cultuurhistorie, de natuur en het toerisme.

Deelnemers maken zich klaar voor de start in Ellewick. Foto: Rob Stevens
Richard Newns vertrekt. Foto: Rob Stevens
De burgemeesters knippen de linten door. Foto: Rob Stevens