Een kleurrijk beeld van ‘Zomer in Gelderland’ op de locatie Voor-Beltrum.  Foto: Theo Huijskes
Een kleurrijk beeld van ‘Zomer in Gelderland’ op de locatie Voor-Beltrum. Foto: Theo Huijskes

Voor-Beltrum zet zichzelf op de kaart via TV Gelderland

‘Noaberschap en saamhorigheid, daar draait het allemaal om!’

Door Theo Huijskes

VOOR-BELTRUM - Via het seizoensgebonden tv-programma ‘Zomer in Gelderland’ heeft het buurtschap Voor-Beltrum zichzelf op een voorbeeldige wijze gepresenteerd. Een en ander kwam tot stand dankzij de medewerking van TV Gelderland, dat afgelopen vrijdag een rechtstreekse tv-uitzending verzorgde vanaf het tussen Groenlo en Beltrum gelegen buitenterrein van Café Halfweg. Ondanks dat bij het kleurrijke live-gebeuren als gevolg van de coronapandemie slechts 100 in plaats van 1.600 toeschouwers aanwezig mochten zijn, wist de goed voorbereide afvaardiging de gemeenschap Voor-Beltrum op een waardige wijze in de schijnwerpers te plaatsen. Een en ander gebeurde met een onlosmakelijke passie en illustreerde daarbij tegelijkertijd de voorbeeldige verbondenheid binnen deze kleine kern.

Centraal staan de kleine kernen in Gelderland
Het tv-programma Zomer in Gelderland neemt de gehele maand augustus in beslag. Maar liefst vier weken achtereen trekt de equipe van TV-Gelderland onder aanvoering van de presentatoren Frank Oosterwegel en Lisanne Halleriet de provincie door, voor het bezoeken van met name kleine dorpen en buurtschappen. Dit alles om aan het eind van de rit één plaats te kunnen aanwijzen als de mooiste van de gehele provincie Gelderland. Na Voor-Beltrum zijn er inmiddels elf idyllische dorpen dan wel buurtschappen bezocht en er staan voor deze week nog een viertal uitverkoren kernen op het programma. Dit alles om zoveel mogelijk geld in het laatje te brengen ten behoeve van de eigen gemeenschap.

Waarmee Voor-Beltrum aan de weg timmert
Daar waar in de afgelopen week in diverse kernen de uitvoering van opdrachten gepaard ging met hevige regenval, had Voor-Beltrum te maken met ideale, droge weersomstandigheden. Dat voordeel werd al direct beleefd met het zingen van het volkslied van Voor-Beltrum, waarbij het tempo werd aangegeven met de eigen maiskolven. Het promotieteam onder aanvoering van Theo Klein Gunnewiek had alle zeilen bijgezet om de gehele uit circa 650 ingezetenen bestaande gemeenschap toch bij het spektakel te betrekken. Hierbij liet Klein Gunnewiek niet na om te benadrukken welke verenigingen de gemeenschap rijk is, dat men altijd kan rekenen op een honderdtal vrijwilligers, dat er circa 150 events per jaar georganiseerd worden en dat dit alles 10 duizend bezoekers per jaar oplevert.

Wat nu nog ontbreekt is een plaatsnaambord
Een speciaal ingelast eerbetoon viel het stel Willem en Gerdi Wassink ten deel. Door toedoen van beiden is het mogelijk dat de Stichting Halfweg het alom bekende en vertrouwde Café Halfweg kan overnemen met het voor de gemeenschap plezierige gevolg dat alle activiteiten en festiviteiten kunnen worden gecontinueerd. Willem en Gerdi kregen een fraaie plaquette van Café Halfweg aangeboden, waarbij ook de nieuwe sticker ‘Veur-Beltrum’ werd onthuld. Daarbij werd de hoop uitgesproken dat Voor-Beltrum een officieel plaatsnaambord krijgt. Wat de opbrengst van de uit te voeren opdrachten betreft, incasseerde Voor-Beltrum 810 euro en pakte daarbij, met deze week nog vier plaatsen te gaan, een voorlopige vijfde plaats op de rangschikking Zomer in Gelderland 2021.