Samen lezen over ‘Groene Theologie’

EIBERGEN - Binnen de kerken wordt veel aandacht besteed aan ‘duurzaamheid’. Er zijn Groene kerken; vaak wordt Fairtrade-koffie geschonken. Er wordt gecollecteerd voor milieuvriendelijke kooktoestellen in India. Op vele kerkgebouwen verschijnen zonnepanelen. Op deze praktische manier gebeurt in de kerken veel goeds ten behoeve van een duurzame wereld.

De schrijfster, Trees van Montfoort, van ‘Groene theologie’ – het theologisch boek van 2019 – wil met haar boek echter dieper ingaan op wat de theologie kan bijdragen aan het maatschappelijk debat over duurzaamheid. Zij draagt bouwstenen aan voor een ecotheologie. Zij stelt, dat het in de theologie tot nu toe vooral gaat om de mens en over de rol van de mens in het Koninkrijk van God en in de wereld. Maar, zo stelt Van Montfoort, onze tijd heeft een meer omvattende theologie nodig. In de bijbel gaat het niet alleen over het verbond van God met de mens. Veel teksten spreken over de verhouding tussen God en alles wat er bestaat: mensen, dieren, planten, stenen, et cetera. Wat betekent het, dat God Schepper is van hemel en aarde?

Op 5 maart 2022 is Trees van Montfoort te gast om een lezing te houden over Groene theologie. In de komende maanden kan men met belangstellenden uit Eibergen, Neede en Winterswijk (hoofdstukken van) haar boek samen gaan lezen. Er is een middag- en avondgroep; bij beide groepen is er nog plaats om mee te doen.

De leiding van beide gesprekskringen is in handen van ds. Jan Struijk. De eerste keer van de middaggroep is op 23 september vanaf 14.00 uur in de Zonnebrinkkerk in Winterswijk. De eerste bijeenkomst van de  avondgroep is op 22 september om 19.30 uur in De Huve, Grotestraat 50 in Eibergen.

Opgave voor nieuw geïnteresseerden bij Jacqueline Westhuis, via jacqwesthuis@hotmail.com of tel. 0545 472951.