Wijkagente Edmé Wernars bij het politiebureau in Borculo. Foto: Achterhoek Nieuws
Wijkagente Edmé Wernars bij het politiebureau in Borculo. Foto: Achterhoek Nieuws

'Kennen en
gekend worden is in het werk van de wijkagent belangrijk'

Nieuwe wijkagent Edmé Wernars

BERKELLAND - Sinds augustus hebben Eibergen Oost, de wijk Het Simmelink, Rekken en Beltrum een nieuwe wijkagent. Edmé Wernars werkte eerder in die functie in gemeente Lochem en Hof van Twente en brengt dus de nodige ervaring mee.

De coronatijd maakt het lastiger om snel de mensen te leren kennen, zo ervaart Wernars. “Daar hebben we nog even mee te maken. Nu komt alles gelukkig al wel meer los. Er is meer ruimte voor persoonlijke contacten, weliswaar nog in kleine gezelschappen.” 

Voorstellen
Mensen ontmoeten, kennismaken is belangrijk in haar rol als wijkagent, weet zij als geen ander. Daarom wil ze zich ook graag voorstellen. “Er zijn veel wisselingen geweest in dit gebied de voorbije jaren. Hopelijk blijf ik hier voor langere tijd de wijkagent, al weet je nooit precies hoe de toekomst eruit gaat zien. Maar het is belangrijk dat de mensen weten bij wie ze terechtkunnen, als ze de wijkagent nodig hebben. En ik gun de burgers enige vastigheid daarin.”

Het praat nu eenmaal makkelijker met iemand die je al kent. “Dan leg je makkelijker contact als het nodig is. Kennen en gekend worden is in het werk van de wijkagent belangrijk. En dat je mensen in hun eigen omgeving kunt treffen. Dan voelen mensen zich meer op hun gemak. De gang naar het bureau is toch wel een drempel voor veel mensen", weet Wernars. "Daarnaast wordt de wereld steeds digitaler. Dat laatste biedt overigens in sommige opzichten ook voordelen.”

'Door het
samenspel met
de burgers ben
je de oren en
de ogen van
de wijk'

De geborgen en getogen Deventenaar komt in contact met veel partijen. “Ik ga in gesprek met burgers, maar ook met bijvoorbeeld het Voor Mekaar Team, instellingen als de woningcorporatie en de dorps- en wijkraden, zoals de Raad van Overleg in Beltrum.” Zo raakt zij op de hoogte wat er speelt in haar werkgebied, hoort zij over mogelijke problematieken die er zijn. “Het is gewoon het leukste om te doen”, glundert de politieagente. “Ik vind het geweldig om sociaal bezig te zijn en niet alleen met de wetten en het handhaven daarvan. Ik heb echt het leukste werk binnen de politieorganisatie.”

Haar collega’s plagen wel eens: “‘Als wijkagent ben je druk met burenruzie om die ene overhangende tak’, zeggen ze dan. Maar dat is het zeker niet. Door het samenspel met de burgers ben je de oren en de ogen van de wijk.” Eventuele problemen kan zij zo vaak in een vroeg stadium al tackelen. In briefings deelt zij informatie met ketenpartners zoals bijvoorbeeld de woningcorporatie, het college van B en W, die dan vroegtijdig actie kunnen ondernemen.

Charme
Zijn woont tegenwoordig in Enschede en werd direct warm ontvangen in Team Berkelland. “Ja en dan moet je even wennen aan alle nieuwe mensen, gebruiken en termen bij de ketenpartners. Dat is enerzijds de charme van het vak, maar het legt ook wel een bepaalde druk. Maar het gevoel dat het leuk is om te doen, nieuwe mensen te leren kennen, dat overheerst. En ook fijn is de korte lijntjes. Hier sta ik direct in contact met bijvoorbeeld de burgemeester; gewoon dingen meteen zelf regelen, dat is prettig. Bovendien vind ik het fijn om te werken in een landelijke gebied als Berkelland. Mij moet je niet ergens in een binnenstad zetten als agent. Nee, ook niet in mijn geboortestad.”

Overlast
Ook in een mooi en prettig gebied om te werken als Berkelland krijgt men te maken met problematiek, zoals bijvoorbeeld overlast. Dat weet Wernars met haar meer dan 25 jaar ervaring bij de politie maar al te goed. “Als mensen veel overlast ervaren, dan hoop ik dat ze dat melden bij mij of via telefoonnummer 0900-8844. En dat ze het blijven melden, ook als ze dat al eerder hebben gedaan. Als mensen het niet melden, weten wij het niet. Bovendien kunnen wij niet steeds op een bepaald tijdstip op één plek zijn. Door de meldingen kunnen wij echter in kaart brengen wat de problematiek is, bijvoorbeeld drugs dealen of overlast door jeugd bij een school, en daar vervolgens wat aan doen. In het geval van dealen is het belangrijk kentekens door te geven”, benadrukt Wernars. “Ik weet dat sommige mensen het vervelend vinden om herhaaldelijk te bellen naar ons. Maar maak dan een lijstje met dag, datum en tijdstip van de overlast en meld het dan eens per week. En natuurlijk, als de situatie zo is, dat het niet kan wachten moet je direct 112 bellen!”