Jan Arend Groothornte ontving een Koninklijke Onderscheiding. Archieffoto: Oud Noordijk

Jan Arend Groothornte ontving een Koninklijke Onderscheiding. Archieffoto: Oud Noordijk

Noariker
Joargang 2021
in bescheiden
oplage

Oud Noordijk ziet drukkosten de pan uitrijzen

NOORDIJK - De historische vereniging Oud Noordijk heeft de 21ste uitgave van de Noariker Joargang uitgebracht. Het boekwerk wordt deze dagen onder de 240 leden van de vereniging en geïnteresseerden verspreid. Overige belangstellenden kunnen zich voor een exemplaar melden op het mailadres van de vereniging: info@noordijk.nl. Het aantal beschikbare exemplaren is beperkt, dus enige haast is geboden. Waarom niet nog meer exemplaren beschikbaar? Omdat de drukkosten met 30% stijging de pan uitrijzen, hetgeen door corona veroorzaakt zou worden. En dat is de belangrijkste reden om deze keer niet overmatig te gaan bestellen. Aldus de vereniging.

De Noariker Jaorgang 2021 telt keer 81 pagina’s op A4-formaat, waarop in tekst en beeld een scala aan onderwerpen nader wordt belicht. In de rubriek 'Vertrokken Noordijkers' komt het wel en wee van de familie Hesselink, die jaren geleden verhuisde naar Oldeberkoop, uitvoerig aan bod. Ook het levenswerk van Jan Arend Groothornte komt aan bod, naast landbouwer een bestuurder pur sang die zich met name in de agrarische sector als zodanig heeft bewezen. Erve Moggert bestaat nog steeds en het veeteeltbedrijf wordt thans geleid door zoon Henk en diens vrouw Joke. Dat Noordijk in vroeger jaren een heuse Noariker Mölle bezat wordt uit de doeken gedaan in een ander artikel. De klas van Meester Leerink met zeer fraaie foto’s is ook weer van de partij.
Niet alleen historie in deze uitgave. Zo is er uitvoerige aandacht voor de plannen om in de Needse Berg een ontmoetingscentrum inclusief spoorbaan Noordijk-Neede v.v. te realiseren. Een plan uit de koker van oud-wethouder Gerrit ten Hoopen van de gemeente Neede, dat zich jaren voortsleept zonder dat een positieve eindstreep in zicht is. Of realisatie van het plan toch nog aan de orde komt? De twijfel overheerst, ook bij de oud-wethouder zelf.
In augustus is in het centrum van Noordijk boerderij De Hesseler afgebroken. Vele jaren heeft op deze plek, net binnen de bebouwde kom van Noordijk, deze beeldbepalende boerderij gestaan. Laatste bewoners waren de familie Makkink, die begin 2017 verhuisde naar Neede. De leegstaande boerderij kwam in 2020 volop in het (landelijke) nieuws toen uit een inval van politie bleek dat er een drugslab was gevestigd, en dat in het centrum van Noordijk. De Noariker Joargang verhaalt er over.
De joargang besteedt ook dit jaar veel aandacht aan wetenswaardigheden uit het eigen archief. In de rubriek 'Oud Noarik’s krantennieuws' komt het jaar 1971 voorbij.

Boerderij De Hesseler. Foto: archief Oud Noordijk