De openingshandeling. Foto: Rob Stevens
De openingshandeling. Foto: Rob Stevens

Midwinterhoornplantage officieel geopend

Algemeen

De eerste ter wereld, in Eibergen

Door Rob Stevens

EIBERGEN - Zaterdag was de opening van ’s werelds eerste midwinterhoornplantage, in Eibergen. Bij de start van de adventsperiode. Omwille van de pandemie een feestelijk gebeuren met de handrem erop. Anderhalve meter onderlinge afstand en een strikte QR-controle. Maar toch een zeer geslaagde opening die doet vermoeden hoe het zou zijn geweest zonder corona. Want een feestje bouwen of omvangrijk project uit de grond stampen, dat kunnen ‘de blaozers’ iit Eibergen.

In zo’n twee jaar tijd werd de eerste en dus enige midwinterhoornpantage ter wereld gebouwd. Met als centrale blikvanger een reusachtige midwinterhoorn (45 meter lang) die rust op een bult waarin een deels ingegraven zeecontainer ligt. Bedoeld als instructieruimte, om over deze traditie te vertellen en onderwijzen en zo in stand te houden voor het nageslacht.

Onder het viaduct van de N18 nemen de tweede helft van de middag een aantal sprekers het woord. Spreekstalmeester Ageeth Reitsma geeft burgemeester Joost van Oostrum als eerste het woord. Berkelland heeft financieel het meest bijgedragen. De burgemeester verschijnt met een mitella om zijn arm vanwege een gebroken sleutelbeen, opgelopen tijdens het fietsen. (Van Oostrum: “De fiets is ongedeerd.”) Hij heeft eerst de plantage bekeken. Van Oostrum: “Er zijn al een aantal boompjes die al wat hoogte hebben bereikt. Sommige houden zich nog niet aan de vereiste kromming die ze hier moeten krijgen. Die hebben nog wat extra begeleiding nodig. Het is een prachtig initiatief wat heel veel bekijks heeft met al die automobilisten die er pal langs rijden over de A18. Eibergen zet zich zelf met dit initiatief op de wereldkaart.”

Peter Drenth is gedeputeerde van de provincie met cultuur in zijn portefeuille. Hij heeft het over centraal gezag en de eigenzinnigheid van grensbewoners. En de rol die de midwinterhoorn heeft gespeeld als waarschuwingsinstrument door smokkelaars tegen dat gezag. Hij spreekt ook zijn waardering uit voor de initiatiefnemers. Die zich hard maken om deze traditie levendig te houden en halsstarrig hun weg hebben gevonden in het woud van subsidieregels waar je mee te maken krijgt als je dit soort projecten gefinancierd wilt krijgen. Het kwam tijdens de toespraken even langs. Als er dan toch twee namen genoemd verdienen te worden zijn dat die van Geert van der Veer en Gerrit Keuper. De initiatiefnemers en drijvende kracht achter het project die er in zijn geslaagd de hele midwinterhoorngroep in hun enthousiasme mee te nemen.

Voorzitter van midwinterhoorngroep Eibergen Marjan Hebels spreekt als laatste en belicht nog eens het hele traject dat is doorlopen. Ze vertelt over de bedoeling van de plantage als een plek waar over de traditie kan worden verteld en waar alles groeit wat nodig is om een midwinterhoorn te maken: wilgjes, berken en elsen voor de hoorn, vlier voor het mondstuk (de happe) en mattenbies voor de afwerking.

Hebels overhandigt de twee bestuurders ieder een halve midwinterhoorn die ze samen moeten bespelen. Vervolgens trekt het gezelschap naar de plek die toegang geeft tot de ingang van de container. Daar worden op ludieke wijze de twee toegangsdeuren geopend door de burgemeester en gedeputeerde en krijgen beiden een korte rondleiding langs de tentoonstelling in de container.

Met als
centrale
blikvanger een
reusachtige
midwinterhoorn
(45 meter lang)

Percussiegroep Full Power van muziekvereniging Euphonia laat tijdens de opening meerdere keren van zich horen. En natuurlijk wordt er nadien veel nagepraat, gegeten en gedronken. Terwijl blaozers van de midwinterhoorngroep Eibergen hun midwinterhoorns laten klinken.

Drenth, Van Oostrum en Van der Veer in de container. Foto: Rob Stevens
Opening deuren op de plantage. Foto: Rob Stevens
De burgemeester spreekt onder het viaduct. (Foto: Rob Stevens