Willy Menkhorst gaat vanaf volgend jaar met pensioen. Foto: Rob Weeber
Willy Menkhorst gaat vanaf volgend jaar met pensioen. Foto: Rob Weeber

Willy Menkhorst na 51 jaar werken met pensioen

Algemeen

NEEDE - Uiteindelijk besloot hij na zijn AOW-gerechtelijke leeftijd nog zo’n 1,5 jaar aan te blijven, maar vanaf 2022 wil Needenaar Willy Menkhorst (68) toch van zijn pensioen gaan genieten. Dan heeft hij er 51 jaar opzitten. Hij wisselde nooit van werkgever en bleef Niessink & Partners Accountants en Adviseurs altijd trouw.

Door Rob Weeber

De start in 1970 was een soort leer-werktraject. Menkhorst begon bij het accountantskantoor en behaalde daarna in de avonduren de benodigde diploma’s, waaronder het diploma fiscaal recht. “Het werken met cijfers heeft mij altijd geboeid. Samen met de klant kijk je ernaar en analyseer je wat er onder de streep overblijft.” 

‘Ik fietste naar
Geesteren om
in het café de
boekhouding
op te halen’

Na vijf jaar werken kreeg hij zijn eerste grote klant toegewezen, een ervaring die hem nog steeds voor ogen staat. “Het allermooiste van dit vak is het werken met klanten en collega’s waarmee je je kennis deelt. Dat aspect ga ik nog wel missen na mijn pensionering.”
Hij koos voor de fiscale kant van het vak en zette zich 100% in om alles eruit te halen wat voor zijn klant binnen de bestaande wet- en regelgeving mogelijk was. “In die 51 jaar is er veel veranderd, niet alleen op fiscaal gebied, maar ook qua efficiency. In de begintijd schreven we alles uit, zowel de balans en verlies & winstrekening als het rapport. We hadden dan zo’n 2 tot 4 pagina’s. Als je tegenwoordig de jaarrekening ziet, dan beslaat die een veelvoud aan pagina’s, mede door alle toelichtingen. Ook fietste ik in die tijd met een lege koffer naar Geesteren om in het café de boekhouding van een klant in de agrarische sector op te halen. Dat was voor de klant ook een beetje een uitje.”

Partner Marco Schreurs ziet hem niet graag gaan, maar begrijpt de stap. “We hebben samen besloten dat dit een goed moment is. Voor ons was het even puzzelen, maar we lossen het vooralsnog intern op. Daarnaast gaan we rustig uitkijken naar versterking van ons team. Willy is een enorme teamspeler met een groot hart voor zijn klant, daar heeft hij zich altijd voor ingezet. Gelukkig kenmerkt dat ook ons hele team. We hebben een platte organisatie met 24 medewerkers en samen staan we voor kwaliteit, loyaliteit en groei. Zeker op fiscaal gebied kun je geen one player zijn, daar is het veel te ingewikkeld voor. De wet- en regelgeving is enorm toegenomen in de afgelopen decennia.”

‘Willy is
een echte
teamplayer’

Menkhorst beaamt het teamwerk binnen de organisatie. “Je deelt lief en leed van de klanten met je collega’s. Dat kan alleen als je elkaar volledig vertrouwt en alle binnenskamers houdt. Die kennis van elkaar zorgt ervoor dat je je werk efficiënter kan doen, wat ook weer een voordeel voor de klant is. Natuurlijk hebben we ook wel eens een mindere boodschap, maar daar staat tegenover dat de voldoening enorm is als je een klant verder kunt helpen of zelfs uit de problemen haalt. Dat vooral is mijn intrinsieke motivatie voor dit vak.” Vervelen gaat hij zich naar eigen zeggen niet. Tennis spelen en reizen zullen veelvuldig op de agenda staan.