Het Brackman Trio speelt op 18 december bij Podium Eibergen.Foto: Sarah Wijzenbeek

Het Brackman Trio speelt op 18 december bij Podium Eibergen.Foto: Sarah Wijzenbeek

Beethoven en Schönberg door het Brackman Trio

Algemeen

EIBERGEN - Het Brackman Trio speelt op zaterdagmiddag 18 december pianotrio’s van Beethoven en Schönberg. Het concert maakt deel uit van de concertserie van Podium Eibergen en vindt plaats in de Brackman Boerderij in Eibergen.

Beide componisten, vertegenwoordigers van respectievelijk de Eerste en de Tweede Weense School, waren grondleggers van een nieuwe componeerstijl. Tijdens het concert zal Tim Brackman, artistiek leider van Podium Eibergen en violist van het Brackman Trio, uitleg geven hoe die veranderingen zich vertaalden in de muziek. Medespelers Rik Kuppen (piano) en Kalle de Bie (cello) lichten alvast een tipje van de sluier op.
“Ik wilde altijd al Verklärte Nacht spelen. De muziek is prachtig, net als het gedicht van Richard Dehmel, waarop het gebaseerd is. Maar dat was zo’n droom die nooit uit zou komen, het is immers voor strijksextet geschreven. Totdat iemand ons op het spoor van deze bewerking voor pianotrio bracht”, vertelt Rik. “Helemaal blij heb ik meteen de partij gekocht, ik vind het geweldig om het nu te kunnen spelen.”
Waar Schönberg zich wilde ontworstelen aan het keurslijf van de harmonie, zocht Beethoven de randjes van de klassieke vorm op. Kalle: “De ‘klassieke’ componisten baseerden zich op de retoriek van de klassieke oudheid. De compositie, het betoog, is zorgvuldig opgebouwd, met een voorstel, een tegenvoorstel, de bevestiging. Mozart, Haydn en Beethoven waren de meesters van deze klassieke sonatevorm. Beethoven drukte er zijn eigen stempel op, met stemmingsveranderingen en veel accenten. Het publiek, gewend aan de ‘natuurlijkheid’ van Mozart en Haydn, vond Beethoven vaak te overdreven, te extreem.”

Rik: “Bij Beethoven vraag je je altijd af: is hij een romanticus of een klassiek componist? Hij kon beide stijlen perfect met elkaar verbinden. Hij was heel experimenteel. Datzelfde geldt voor Schönberg: die verbindt het romantische met het moderne. In Verklärte Nacht hoor je die eerste aarzelende stap: ik wil ergens heen waar ik nog niet helemaal heen durf. Hij gaat daarin al heel ver, met zulke extreme harmonische verbindingen, dat je haast geen toonsoorten meer kunt vinden. En toch zijn ze er.” Kalle: “Net als Beethoven was Schönberg een meester in structuur. Ondanks de gewaagde harmonische verbindingen hoor je hoe de nacht van donker - d kleine terts - overgaat in licht - D grote terts.” Rik: “Beiden konden als een van de weinigen iets groots teweegbrengen. Ze waren beiden ook buitenstaanders. Dat trok Schönberg aan in dit gedicht, denk ik: de zoektocht naar begrip, waardering, acceptatie. Wie je ook bent, je mag er zijn. Ik denk dat hij dat in het leven niet vaak gevoeld heeft.”

Vanwege de geldende coronamaatregelen wordt het concert twee keer uitgevoerd, om 13.30 uur en om 15.30 uur. Kaarten zijn uitsluitend in de voorverkoop verkrijgbaar. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Net als bij andere concerten zal ook nu weer een aantal schilderijen van Eibergenaar Hans-Evert Brackman in de zaal hangen. Als speciale decemberactie is het voor liefhebbers mogelijk de trotse bezitter van een van deze schilderijen te worden. De opbrengst van de schilderijen komt ten goede aan stichting Podium Eibergen.
Voor meer informatie over het concert, de kaartverkoop en de decemberactie zie www.podiumeibergen.nl.