Het Vlearmoesplein in Neede. Foto: Rob Weeber
Het Vlearmoesplein in Neede. Foto: Rob Weeber

Stichting Vlearmoesplein pakt de draad weer op met Winterfestijn 2022

Algemeen

Jongeren willen via het plein reuring in Neede

Door Rob Weeber

NEEDE - Met de komst van het Vlearmoesplein in Neede ontstond er een initiatief van jongeren die het plein tot hét activiteitencentrum van Neede wilden maken, met veel reuring. Maar na een eerste muziekavond bleef het veelal beperkt tot kleinere evenementen. Daar komt nu verandering in.

Het stichtingsbestuur onder voorzitterschap van Sven Nijland leunt op een groep van zo’n twintig jongeren in de leeftijd van 18 tot 28 jaar die grote ambities heeft voor in de winter 2022. Dan moet het plein gastheer zijn van een hedendaags winterfestijn dat aantrekkelijk is voor jong en oud. “Het is al een tijdje stil rond het plein in de winter,” legt Nijland uit, “en daar willen we graag verandering in brengen. In het verleden had Neede een winterkerstmarkt, maar die is gestopt. Dat initiatief gaan we weer oppakken, alleen op een iets andere leest geschoeid. Het moet een echt festijn worden, waar muziek een hoofdrol vervult. Natuurlijk houden we ook bepaalde tradities in ere, zodat het voor iedere leeftijd aantrekkelijk blijft. Overdag hebben we dan ook een wintermarkt met gezellige aankleding en muziek. In de avond echter wordt het plein omgetoverd in een kerstplein, met diverse muziekpodia voor de leeftijd 18-plus. Daarvoor zal ook entree worden geheven.”

Zo helpt de
ene partij de
andere en
gaan
belangrijke
tradities niet
verloren


Een belangrijk, maar ook lastig punt is het binnenhalen van de benodigde financiën voor de eerste drie jaar. De bedoeling is namelijk een meerjarig evenement neer te zetten. Er is al een sponsor gevonden en met behulp van Culturije is subsidie verkregen via het Postcodeloterij/buurtfonds.

De gemeente bracht hen in contact met Joske Elsinghorst van Culturije. “De Stichting Vlearmoesplein is een leuke, enthousiaste club jongvolwassenen die reuring in het dorp wil brengen,” legt Elsinghorst uit. “Wij kunnen hen daarbij ondersteunen met het voorbereiden van subsidieaanvragen, maar ook met tips and tricks rondom activiteiten. Met het initiëren van nieuwe initiatieven ontstaan ook nieuwe verbindingen in het dorp. Bijvoorbeeld verzorgen de jongeren van het Vlearmoesplein op 8 december voor de centrumondernemers het ophangen van de feestverlichting rond het plein. Zo helpt de ene partij de andere en gaan belangrijke tradities niet verloren.”