Oprichters van De Berkelzangers Henk Konijnenberg (l) en wijlen Rinus van Wijk. Foto: Freek Zandberg

Oprichters van De Berkelzangers Henk Konijnenberg (l) en wijlen Rinus van Wijk. Foto: Freek Zandberg

Berkelzangers moeten jubileumconcert afzeggen

BORCULO - Het Borculose koor De Berkelzangers bestond op 6 november dit jaar op de kop af 25 jaar, een mooie mijlpaal voor een feestje dus zou je zeggen. Maar de toename van het aantal coronabesmettingen en de daaropvolgende maatregelen dwongen het bestuur om het jubileumconcert dat gepland stond voor 21 november te annuleren.

Door Rob Weeber

Het had wederom een geweldige avond moeten worden in muziekgebouw Volharding in Borculo, ondersteund door Hans Keuper en zijn band Boh Foi Toch. Bestuur, koorleden en muzikanten leefden ernaartoe en hadden druk gerepeteerd. De teleurstelling na het afgelasten was dan ook groot, hoewel de meesten het wel zagen aankomen. “De ellende begon eigenlijk al in februari 2020”, legt voorzitter Otze Hoogeveen uit. “Door de corona gaven we toen in februari ons laatste concert. Het jubileumconcert zou pas het eerste optreden worden sinds die datum. Maar je moet realistisch zijn. Niet alleen is samenkomen, afstand houden en zingen met 42 man een opgave, maar onze gemiddelde leeftijd ligt ook nog eens boven de 70, een kwetsbare groep dus.”

'We wilden iets nieuws doen'
Hoogeveen werd enkele maanden na de oprichting op 6 november 1996 lid van het koor en is sindsdien gebleven. Het succes van het koor is mede te danken aan de inspanningen en opvattingen van de twee Borculose vrienden Henk Konijnenberg en wijlen Rinus van Wijk. Zij waren het die tijdens de Septemberfeesten 1996 in Borculo uit volle borst de liederen van de Grolse Hofzangers meezongen en toen het besluit namen om een koor te starten, maar dan anders.

“We praatten daar samen al langer over,” weet Konijnenberg nog, “maar het was er nog niet van gekomen. Tijdens de Septemberfeesten echter hakten we de knoop door. Natuurlijk bestonden er al koren, maar wij wilden iets nieuws doen. Het moest vooral om gezelligheid gaan, goed kunnen zingen of noten kunnen lezen, was geen vereiste. Wel wilden we alleen mannen, geen gemengd koor. Daarnaast moest het repertoire licht zijn, met veel smeuïge, Nederlandstalige meezingers. De begeleiding tenslotte moest live zijn, geen muziektape en de kleding casual. Een jacquet zagen we niet zitten.”

Zestig leden in vier jaar tijd
Ze zochten de publiciteit met de vraag of er soms ook andere mannen in Borculo waren die het idee aansprak. Dat bleek het geval en op 6 november 1996 werd de vereniging officieel ingeschreven. Het koor De Bekelzangers was geboren en werd begeleid door een trekzak en een gitaar. “Het concept sloeg aan”, weet Konijnenberg nog. “Binnen vier jaar hadden we zestig leden, een wachtlijst en een eigen combo met zes muzikanten. Dat succes overigens is niet in de laatste plaats te danken aan ons eigen combo èn aan onze dirigent Lodewijk van Houwelingen. Hoewel we in het begin ‘niet goed kunnen zingen’ goed genoeg vonden, wist Van Houwelingen ons koor met uitbreiding van repertoire en het schrijven van arrangementen op een veel hoger plan te krijgen dat we ooit gedacht hadden."

Normaal
Een deel van de optredens vond plaats in verzorgings- en bejaardentehuizen. De rest zijn optredens op (koren)festivals en andersoortige evenementen. In 2005 mocht het koor zelfs zingen in het voorprogramma van de band Normaal. Een heel klein deel van de concerten werd in eigen regie georganiseerd. Dat betrof vooral de donateursconcerten, de optredens voor de groep trouwe sponsors die één keer per jaar in het zonnetje werden gezet. Opvallend daarbij was de samenwerking met een keur aan vooral Achterhoekse artiesten en blaaskapellen, zoals Hein Migchelbrink, Sandra Vanreys, Hans Keuper en Dick van Altena. Verder werd bijvoorbeeld regelmatig met de blaaskapel van Needenaar Geert Sprick opgetreden, de Glanerbrugger Muzikanten. "We kozen er bewust voor om de samenwerking te zoeken, zodat de toeschouwers niet de gehele avond naar De Berkelzangers hoefden te luisteren. Dat zou op den duur gaan vervelen,” aldus Konijnenberg.

'We kozen er
bewust voor
om de
samenwerking
te zoeken'


Ook buiten de optredens konden de fans genieten van het koor. Gedurende de afgelopen 25 jaar namen De Berkelzangers zeven cd’s en twee dvd’s op.