Het stuk schoorsteen blijft bewaard, dankzij Jan Kok en onder anderen Ruud Westhoff. Foto: Henri Walterbos

Het stuk schoorsteen blijft bewaard, dankzij Jan Kok en onder anderen Ruud Westhoff. Foto: Henri Walterbos

Fabrieks-schoorsteen terug op oude plek

Algemeen

De ‘besten knoest’ van Jan Kok is ook verhuisd

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Sinds 2013 sierde een voor hem stukje dierbare Beltrumse historie zijn voortuin aan de Hofstraat. Een deel van de fabrieksschoorsteen van de voormalige zuivelfabriek in Beltrum. Jan Kok redde het laatste stukje overblijfsel van de sloophamer en steenvergruizer. Nu hij de huurwoning aan de Hofstraat heeft moeten verlaten vanwege gezondheidsredenen en per 1 december woonachtig is in de Hassinkhof, diende het stuk schoorsteen uit zijn tuin te verdwijnen. Dat ging de 85-jarige Beltrummer aan het hart. In een mum van tijd werd een ‘reddingsoperatie’ in gang gezet, met als resultaat dat het stukje schoorsteen nu staat op enkele tientallen meters vanaf de plek waar het ooit eerder stond, inmiddels een fraai stukje nieuw Beltrum.

Ruud Westhoff pakte de handschoen op en kreeg steun van alle kanten. “Destijds met de inrichting van het plan hier op ‘de Grutto’ kwam ter sprake dat die schoorsteen terug zou gaan, hier naar ‘D’n Bond’, maar toen wilde Jan hem nog graag zelf houden. Inmiddels is Jan verhuisd naar de Hassinkhof en wilde hij graag dat dit stukje historie in ere zou blijven en het terug ging naar de plek waar het oorspronkelijk heeft gestaan. Zijn wij op een zaterdagochtend met een paar jongens hier uit de buurt aan de slag gegaan, hebben dat ding opgepakt en hier neergezet.”

Gemeentegrond
Het initiatief verliep via een tante van Ruud. “Mijn tante, die Jan kent, heeft mij benaderd, begin november dit jaar. Vervolgens heb ik de buurt hier gevraagd of er nog interesse in was, want mocht er geen interesse meer voor zijn dan heeft het geen zin. Daarna heb ik contact gehad met de gemeente, omdat hij nu eenmaal op gemeentegrond komt te staan. Zowel buurt als gemeente stond er zeer positief tegenover en hebben we het in gang gezet. Dat gaat dan op zijn Beltrums. Er wordt meteen doorgepakt, een verrijker geregeld, het ding wordt uit de tuin bij Jan gehaald, waar we alles netjes achterlaten en wordt de schoorsteen op De Bond neergezet. Dat ging allemaal als vanzelfsprekend.”

De operatie verliep voorspoedig. “We hadden een goeie chauffeur en alles met beleid gedaan. We hebben het op ons gemak losgegraven, opgepakt en rustig hier naar toe gereden.”

Blij
Jan is er blij mee. Het geeft hem rust. Zijn energie kan hij immers beter gebruiken. “Ik heb de verkeerde zeekte en ’t geet ok neet meer oaver, moar zo’n spul is dat neet. Ie könt toch neet alzeleaven verdan knooien”, zegt Jan, zoals hij het ervaart. “Genieten mo’j a’j jong bunt, neet a’j 65 bunt ewest. Ik kan hier good wèhn, al ha’k toch leever nog doar ezetten”, bekent Jan. “Hol de bene d’r onder Jan,” zeg ik hem. Hij antwoordt op zijn manier. “Joa, joa, de bene d’r onder en ’t gat d’r deur”, lacht hij.
Dan over de schoorsteen. Jan ging tijdens de sloop iedere dag kijken naar de vorderingen en maakte er foto’s van. Jan is niet op zijn mondje gevallen en vroeg aan de dienstdoende machinist of hij delen van het puin mocht hebben. En dat mocht. Bouwbedrijf Gunnewiek uit Beltrum haalde de twee delen van de gesloopte schoorsteen op en bood opslag aan. Vervolgens haalde Jan alle stenen eruit bikte ze schoon. Met die stenen werd een deel van de schoorsteen opnieuw opgemetseld. Een betonnen fundering eronder en klaar. “’T is ’t leste stukke van wat d’r oaver ebleven is van de olde botterfabriek en d’n Bond. Zo’n anderhalven meter bi-j anderhalven meter. Ne besten knoest. Den stond bi-j mien moar dat mos veur 1 december vot wèhn. No steet hee op de plaatste woar ’t vrogger ok ongeveer estoane hef.”
Ook liet hij de jongens die de klus oppakten en klaarden weten er blij mee te zijn. “Het zou voor hem zeer jammer zijn geweest als ie naar de stort was gegaan”, vertelt Ruud. “Het is een mooie plek waar veel mensen langskomen. Ik heb al uit verschillende hoeken uitsluitend positieve reacties gehoord. De buurt, maar ook mensen elders uit het dorp. Ik denk in zijn algemeenheid dat men blij is dat een stukje Beltrumse historie bewaard is gebleven en op de plak staat waar het hoort te staan. Er hoorde ook een informatiebordje bij dat we er weer bij hebben gezet. De schoorsteen staat niet exact op de plek waar deze oorspronkelijk stond, maar op een tiental meters daarvan. Exact op de oorspronkelijke plek kon niet, omdat daar nu huizen staan.”
Jan heeft inmiddels een foto van de operatie in de Hassinkhof hangen.

Afbeelding
Afbeelding
Jan Kok op zijn nieuwe stekje, onder de kerstboom, in de Hassinkhof.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Het stukje schoorsteen van Jan Kok gaat terug naar de 'oude' plek. Foto: PR
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding