Onthulling van het gerestaureerde graf van Rosemarie Goldenburg door burgemeester Joost van Oostrum (l) en Wilco Kuiperij.  Foto: Rob Weeber
Onthulling van het gerestaureerde graf van Rosemarie Goldenburg door burgemeester Joost van Oostrum (l) en Wilco Kuiperij. Foto: Rob Weeber

Onthulling gerestaureerd graf Rosemarie Goldenburg

Algemeen

Onthulling gerestaureerd graf Rosemarie Goldenburg

EIBERGEN - Eerder al verscheen het bericht over het raadsel van Ernst August Gottfried Goldenberg, de Duitse Wehrmachtofficier die in 1944 met zijn gezin in Eibergen gelegerd werd. Op 23 mei 1944 verongelukte zijn dochtertje Rosemarie. Zij werd begraven aan de Haaksbergseweg. Later naspeuringen naar de familie brachten een groot vraagteken. Haar graf werd zestig jaar verzorgd door Riki Kuiperij en later ook door haar kleinzoon Wilco Kuiperij.

Door Rob Weeber

Met behulp van onder meer crowdfunding heeft de familie Kuiperij het graf na zestig jaar laten restaureren, waarbij de naamplaat werd vervangen. Zaterdag was de onthulling ervan. Vanaf ’t Vunderink in Eibergen vertrokken genodigden via Tweede Wereldoorlog voertuigen van ‘Keep them Rolling’ regio Oost naar de begraafplaats. Het vormde de verbinding met die gebeurtenis in de oorlog. Ook Wilco Kuiperij is lid van de club. Bert Smeenk, hij deed namens het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten onderzoek naar de overgebleven familieleden, nam als eerste het woord en prees de inzet van de familie Kuiperij voor zes decennia grafonderhoud van een ‘onbekend’ Duits meisje. Tevens gaf hij aan dat zijn onderzoek naar de familie Goldenburg, of Goldenberg, zoals later bleek, vanwege financiële motieven vast was gelopen bij het Duits nationaal archief in Freiburg.

Burgemeester Joost van Oostrum memoreerde dat er anno 2021 nog steeds oog is voor gebeurtenissen in de oorlog aan beide kanten van de grens. Niet alleen het onderhouden van een Duits graf door Nederlanders, maar ook de recent toegekende ‘People for People’ Euregioprijs voor de documentaire ‘Grensherinneringen’ van Bert Smeenk met de Stichting ‘Ik vraag me af’, was daarvan een mooi voorbeeld. Saillant detail was dat hij Smeenk aanbood te helpen met proberen toegang te verkrijgen tot het nationaal archief in Duitsland.