Ria Ruiterkamp en Herbert Wensink presenteren het plaatjesboek ‘44 jaar carnaval in Vlearmoesdorp’. Foto: Rob Weeber
Ria Ruiterkamp en Herbert Wensink presenteren het plaatjesboek ‘44 jaar carnaval in Vlearmoesdorp’. Foto: Rob Weeber

44 jaar Needs ‘feest van zotheid’ verzameld voor plaatjesboek

Jubileum carnaval in Vlearmoes-dorp

NEEDE - Het is even wennen zo’n jaartal als jubileumjaar, maar binnen het carnaval is het getal elf nu eenmaal ‘heilig’. Het jubileum zou vorig jaar al op de agenda staan, maar door de coronaperikelen werd alles verschoven. Een hoewel ook voor dit seizoen de grote evenementen afgelast zijn, was het bestuur niettemin van mening dat het boek ‘44 jaar carnaval in Vlearmoesdorp’ er moest komen.

Vrijdagmiddag werd het boek officieel voor de pers gepresenteerd in het thuishonk van het Needs Carnaval Genootschap ‘De Vlearmuze’, in De Olde Mölle. In haar voorwoord bericht voorzitter Ria Ruiterkamp over de inhoud ervan: ‘Een reis door de tijd. Vele gezichten en activiteiten komen voorbij. Herinneringen om te delen, ervaringen, onvergetelijke topmomenten.’ Het boek is dan ook een treffende samenvatting in woord en beeld van 44 jaar carnaval in Neede dat vooral kon ontstaan en uitgroeien door saamhorigheid en verbinding in combinatie met een gezellig feest. Naast de eigen vereniging hebben ook ‘De Reetkwakers’ uit Rietmolen en ‘Gescher Helau’ uit de partnergemeente Gescher (DE) een eigen pagina gekregen.

Hard gewerkt
Toen eenmaal bekend werd dat het boek er alsnog moest komen, werd er de afgelopen maanden hard gewerkt door het redactieteam, bestaande uit Mirjam ten Hoopen, Herbert Wensink, Gerd Jansen, Henk Klanderman, Herbert Wensink en Inus Westhoff. Naast de teksten moesten er 216 representatieve foto’s worden gevonden voor de 67 pagina’s. “We hebben geprobeerd om een goede dwarsdoorsnede van 44 jaar carnaval te maken, met uitleg van een stukje historie en van alle activiteiten en groepen die aan het NGC ‘De Vlearmuze’ verbonden zijn,” legt Wensink uit. “Wat we echter niet wilden, zijn zogenaamde ‘elftalfoto’s’. We hebben dus geen foto’s van bijvoorbeeld alle prinsen en adjudanten bij elkaar.”

Terugkijkend is het best bijzonder dat het carnaval in het overwegend protestante dorp Neede, met een aandeel van zo'n 15 procent katholieken, kon uitgroeien tot een bloeiende vereniging met achthonderd leden. "De start in Café Meijers was met tien leden,” aldus Wensink, "en de eerste prins was oud-huisarts Scheffer. Vanaf die begintijd werd als het ware een historische coalitie gesmeed. Dat wil zeggen dat men geen uitzondering maakte wat rang en stand betrof. Alle maatschappelijke lagen dongen bijvoorbeeld mee voor prins en adjudant en iedereen had zijn eigen ‘umfeld'. Later werden ook de kinderen erbij betrokken. Zo ontstond saamhorigheid en kon de vereniging uitgroeien naar wat het nu is.”

'Ik wil niet
weg zonder
carnavalsfeest'


Voorzitter Ruiterkamp kijkt met veel plezier naar het boek. “Ik was de eerste vrouwelijk voorzitter en ben inmiddels zeven jaar in functie. Vorig jaar had ik afscheid willen nemen met de presentatie van dit boek. Maar door corona heb ik mijn afscheid naar volgend seizoen uitgesteld. Ik wil niet weg zonder carnavalsfeest.”

Vanaf maandag 13 december kan het boek gratis worden afgehaald bij Albert Heijn. Dan ook krijgen de klanten bij Albert Heijn, Gall & Gall en Etos bij iedere besteding van 10 euro een zakje met plaatjes voor het boek. De actie loopt tot aswoensdag (2 maart), de woensdag na Rosenmontag. Daarna volgt er nog een ruilmiddag, zodat iedereen nog zijn of haar ontbrekende plaatjes kan zoeken.