Echtpaar Bennink voor de molen op hun terrein. Foto: Rob Weeber
Echtpaar Bennink voor de molen op hun terrein. Foto: Rob Weeber

Energie op maat in Groenlo kant-en-klare oplossing

GROENLO - De energiediscussie lijkt zich louter toe te spitsen op torenhoge windmolens en landbouwvelden vol met zonnepanelen. Los van de vraag of dit wel of niet de oplossing is, bewijst het Groningse bedrijf E.A.Z. Wind (Enschede Aan Zee) al jaren dat er meer keuze is. Het ontwikkelde een kant-en-klare oplossing voor de agrarische sector, de E.A.Z. 13.2 molen, en verkocht inmiddels al meer dan vijfhonderd van deze kleine, innovatieve molens, veelal in combinatie met zonnepanelen.

Door Rob Weeber

René Bennink van boerderij Braokman in Groenlo kreeg de informatie van de zuivelfabriek FrieslandCampina door en werd getriggerd door het aanbod en de schaalgrootte ervan. “Ook wij als middelgroot melkveebedrijf met honderd koeien wilden graag ‘vergroenen’,“ legt hij uit. “Onze stallen hadden nog asbestdaken en de druk vanuit de overheid om die te saneren, leek ons een goede aanleiding om ook de energiehuishouding aan te pakken. Het aanbod van EAZ omvatte een windmolen in combinatie met zonnepanelen op de staldaken. De molen meet slechts vijftien meter as-hoogte en 21,60 meter tiphoogte. Het mooie van die combinatie van wind en zon is dat we ’s winters van de wind profiteren en ’s zomers van de zon. Sinds oktober draait hij hier.”

Geen vergunning
Zijn bedrijf wekt met de nieuwe constellatie 55.000 kWh op, een kwart meer dan de momentane jaarlijkse behoefte. Dankzij de salderingsregeling kan hij dat nog terug leveren aan het net, maar als straks die salderingsregeling wegvalt, dan zoeken ze naar een oplossing voor energieopslag. “We wekken meer op dan we nodig hebben, maar hebben daarmee ook vooruit gekeken. Gelukkig hebben we bedrijfsopvolging en we sluiten voor de toekomst plannen een compleet gerobotiseerde stal niet uit. Dan hebben we de terug geleverde energie wel nodig.” Voor dit type windmolen is volgens hem geen vergunning vereist, een melding volstaat, mits hij binnen het bestaande bouwblok geplaatst wordt.

Houten wieken
Pieter Koehoorn is binnen E.A.Z. wind accountmanager en onder meer verantwoordelijk voor vergunningen en subsidies. “Enschede Aan Zee is ontstaan doordat de grondleggers van dit bedrijf in Enschede studeerden en bovendien verwoed surfers waren. Een ervan was een boerenzoon uit Overschild, (Gr.) en voor zijn vader ontwierpen ze een kleine windmolen. Dat beviel zo goed dat er al snel buurman na buurman volgde.” Inmiddels worden de molens in Hoogezand (Gr.) en Rijswijk (ZH.) in eigen beheer geproduceerd. Een van de bijzonderheden zijn de houten wieken en het houten staartvlak. “Zeker in de beginfase met een geringe productie zijn dure mallen voor kunststof wieken geen optie. We merkten echter al snel dat hout een uitstekende vervanger was en hoewel we steeds de verschillen onderzoeken, zijn we vanwege betere vermoeiingsweerstand van het materiaal nog niet van het houtprincipe afgestapt.”

Opbrengst
De combinatie van wind en zon, zo’n 70 procent van de projecten bestaat uit een combilevering van windmolen en zonnepanelen, past geheel in de doelstelling van het bedrijf, een win-winsituatie creëren voor zowel de verbruiker als voor het bestaande elektriciteitsnet. Doordat E.A.Z. wind een ‘op schaal oplossing’ biedt, wordt er weinig terug geleverd en het net veel minder belast. De volgende fase voor het bedrijf zal volgens Koehoorn realisatie van zelfvoorzienendheid zijn, waaronder energieopslag. De huidige molens produceren in een omgeving als de Achterhoek zo’n 30.000 kWh per jaar. Op Ameland echter zijn de omstandigheden optimaal en daar kan een molen wel 50.000 kWh per jaar opbrengen. De aansluiting bedraagt 3 x 25 A, waardoor verzwaring van de aansluiting niet nodig is. Voor meer informatie kan men kijken op de website van EAZ wind.

https://www.eazwind.com