De cover van ‘Grols Verleden’. Foto: Theo Huijskes

De cover van ‘Grols Verleden’. Foto: Theo Huijskes

Oudheidkundige Vereniging ook in coronatijd actief

GROENLO - Als gevolg van de nieuwe coronamaatregelen heeft het bestuur van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo moeten besluiten om de op 20 december geplande ledenvergadering af te gelasten. Echter dit besluit heeft niet tot gevolg dat de vereniging bij de pakken neer gaat zitten. Zo is inmiddels in de decembermaand nummer 24 van het magazine Grols Verleden onder alle leden en direct betrokkenen verspreid. Een extra omvangrijk, maar liefst honderd pagina’s tellende uitgave, die in menig huisgezin voor veel leesgenot zorgt.

Door Theo Huijskes

Op naar het duizendste lid van de vereniging
De op 15 januari 1976 opgerichte vereniging tot doel de interesse naar het Grolse verleden te bevorderen, het beschermen van het historisch-culturele erfgoed en het behouden en behoeden van alles dat historisch gezien deel uitmaakt van het vestingstadje Grolle. De vereniging telt inmiddels meer dan 750 leden en zou dit aantal graag zien groeien naar duizend. Naast een bijzonder inventief bestuur heeft de vereniging in de eerste 25 jaar van haar bestaan veel steun en medewerking ondervonden van een drietal, inmiddels overleden Ereleden, te weten Harry Harbers, Jan Boekelder en Joep van der Pluijm. De door hen verzorgde inbreng is vervolgens overgenomen door de Ereleden Piet Hakkenbroek, Peter Gunnewijk en Ben Verheij. Niet onvermeld latende dat Harbers en Verheij in 1976 het initiatief namen voor de oprichting van de vereniging. Ben Verheij, vandaag de dag nog altijd bestuursvoorzitter, geeft aan dat het ledenaantal nog steeds groeiende is. “Samen met mijn bijzonder actieve collega-bestuursleden kijken wij uit naar de man of vrouw die na André Koppelman in 2009 als 500ste lid en Wim Cuppers in 2019 als 750ste het duizendste lid gaat worden.”

Grols Verleden biedt deze keer voor elk wat wils
In het vierentwintigste nummer van ‘Grols Verleden’ wordt er uitgebreid aandacht besteed aan De Oude Calixtus (maar liefst 40 pagina's). Dr. Elizaberh den Hartog schetst een breed en diepgravend overzicht van de bouwsculptuur en wandschilderingen in de oude kerk. Verder verzorgt Kees Huntink, afgestudeerd in het vak geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, een artikel met de titel ‘Van edelvrouw tot priorin’. Grollenaar Erik Mentink heeft als bestuurslid van de Sociëteit Grolse Wanten een artikel aangeleverd over ‘De Grolse Wanten Grossierderij en producten, te weten de Firma D. Heijmans in de Groenlose Kevelderstraat’. Verder zijn ‘Vaste elementen in Staatse belegeringskampen, gedurende de periode 1627 tot en met 1641’ door Lisanne Veenendaal in een artikel vastgelegd. Tenslotte is het OVG-bestuurslid Peter te Plate, die onder de titel ‘Krantenknipsels uit 1921’ heeft gezorgd voor een interessant beeld van hoe de wereld en dus ook het stadje Groenlo er honderd jaar gelegen uitzag. Tenslotte mag niet vergeten worden te vermelden dat bestuurslid Ruud Kaak al het basismateriaal voor de uitgave weer in een professionele lay-out van dit succesnummer heeft gegoten.