Afbeelding

Blijdschap in Beltrumse en Rekkense corsogemeenschappen

Algemeen

BELTRUM/REKKEN - De voortekenen waren goed, maar toen eenmaal het verlossende woord eruit was, dat de Nederlandse Corsocultuur is ingeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid, alom blijdschap bij de bij de Stichting Corsokoepel aangesloten corsogemeenschappen in Nederland. 

Door Henri Walterbos

Zo ook in Beltrum en Rekken. Edwin Bleumink, voorzitter van Stichting Volksfeest Beltrum, is naast blij enorm trots. “De hele wereld weet het nu. Corso Rekken en Festunique Beltrum zijn UNESCO immaterieel erfgoed. Een internationale erkenning dat de bloemencorso’s een uniek evenement zijn en belangrijk zijn voor de plaatselijke cultuur en gemeenschapszin. Een mooie en grote waardering voor de wagenbouwers in Rekken en Beltrum, en allen die hierbij betrokken zijn. We kennen een bloemencorso als een vrolijk en kleurrijke stoet van praalwagens, klein en groot, maar het is veel meer dan dat. Het bouwen van een corsowagen en alles wat daarbij komt kijken, is een sociaal en creatief proces waar de hele gemeenschap gedurende een groot deel van een jaar vol overgave mee bezig is.”

Erkenning
“Het wagenbouwen hoort bij het culturele erfgoed”, vindt Ludy Koldeweij, voorzitter van de Vereniging Rekkens Volksfeest. “Vroeger waren er al heel veel mensen met heel veel plezier mee bezig. Tot op de dag van vandaag nog steeds. We hebben twaalf grote wagens. Dat is heel veel voor een klein dorp als Rekken. In de week dat de bloemen geplakt moeten worden, is iedereen aanwezig om te helpen. Dit is een erkenning voor al het werk dat is verricht om het erfgoed in stand te houden. Als je eenmaal in aanraking bent gekomen met het zeer goedaardige corsovirus, dan laat het je nooit meer los.”

‘Hier mogen we heel erg trots op zijn’

“Hier mogen we heel erg trots op zijn”, vult Bleumink aan. “Niet alleen de wagenbouwers, maar het gehele dorp is op een bepaalde manier betrokken bij het corso. De plek op de UNESCO-lijst geeft aan hoeveel impact de corsotraditie heeft. Het geeft verbinding, saamhorigheid en plezier in het dorp, en is belangrijk voor de Nederlandse cultuur. Dat wordt nu wereldwijd vastgelegd.”

Verplichtingen
Adel verplicht. “Het is niet zo dat we nu stil gaan zitten na deze erkenning. Er is werk aan de winkel. Wij voelen verplichtingen naar de toekomst. Iets waarvoor we als Rekken en Beltrum niet voor weg zullen lopen. Deze internationale erkenning geeft ons een boost, ook in het nog meer zoeken en uitbouwen van samenwerkingen. In Berkelland, met Achterhoekse corsoplaatsen, landelijk middels de Corsokoepel. Het kan ook deuren openen bij de gemeente Berkelland, provincie Gelderland en zelfs sponsors, want samen moeten we ervoor zorgen dat de corsocultuur in Rekken en Beltrum wordt bewaakt en bewaard.”

Gemeente
Ook gemeente Berkelland reageert verheugd op het nieuws. “De vlag kan uit! Bijzonder trots zijn wij dat onze bloemencorso’s Festunique Beltrum en Bloemencorso Rekken op deze lijst staan. Het gemeentebestuur van Berkelland feliciteert alle corsobouwers in Beltrum en Rekken van harte met deze bijzondere mijlpaal. Het bouwen van een corsowagen is een creatief en sociaal proces waar de hele gemeenschap bij betrokken is. Van jong tot oud draagt men deze cultuur al van generatie op generatie over. Dat dit een grote bijdrage aan de sociale cohesie in Berkelland levert staat buiten kijf.”

Een beeld zoals hopelijk in 2022 weer het geval. Een bloemencorso met duizenden genietende bezoekers langs de kant van de weg als hoofdgerecht van Festunique.