Inge Vermeulen, Freek te Loo en Gerrit Hagens voor de bezoekersruimte. Foto: Rob Stevens
Inge Vermeulen, Freek te Loo en Gerrit Hagens voor de bezoekersruimte. Foto: Rob Stevens

Een cheque ter ondersteuning van de Kruidenhof

Algemeen

EIBERGEN - Een cheque van 10.000 euro krijgt men niet iedere dag in handen gedrukt. Freek te Loo en Gerrit Hagens, secretaris en bouwprojectleider van Kruidenhof te Mallum, overkwam het woensdag. De cheque komt van het Rabobank Coöperatiefonds. De bank ondersteunt daarmee de renovatie en verbouwing van het bezoekers- en ontmoetingscentrum van de Kruidenhof en nog wat andere projecten op het park.

Door Rob Stevens

Heel de Kruidenhof krijgt op tal van onderdelen een opwaardering. Het meest in het oog springt echter wel het bezoekers- en ontmoetingscentrum. Inge Vermeulen, opgegroeid in Eibergen, overhandigt namens het Rabobank coöperatiefonds de cheque. Ze herkent als oud-Eibergenaar het terrein nog van de tijd dat ze er als jeugdlid van de plaatselijke tennisclub tenniste. Het rode inmiddels grijs geworden gravel is er nog steeds in gebruik voor de paden, alhoewel het volgens Marjolein Rietman van de Kruidenhof nu wel zijn langste tijd heeft gehad. Elders op het terrein verwijst een betonnen muur naar de tijd dat het zwembad er nog gevestigd was. Sinds twintig jaar heeft een groep van zo’n 75 vrijwilligers onder leiding van de vorig jaar overleden hovenier Johan Geerdink uit Neede het terrein omgetoverd in een groene oase.

In totaal is 250.000 euro bijeengebracht middels Europese en gemeentelijke subsidies, donaties en de plaatselijke vierkante-meter-donor-actie. Om daarmee de diverse plannen te verwezenlijken. Inge Vermeulen legt uit waarom de vraag van de Kruidenhof om een donatie uit het coöperatiefonds bij de Rabobank in goede aarde viel. Vermeulen: “We krijgen niet zo vaak verzoeken uit de ‘groene hoek’. Dat is voor ons wel een duidelijk pluspunt. Zeker als er ook verbindingen worden gelegd met het belang van een project voor de directe omgeving, (jeugd)educatie, inclusiviteit en duurzaamheid. En dat was het geval. Ik kom zeker op de opening.”

Het aspect duurzaamheid komt tot uitdrukking in bijvoorbeeld de twee kleine windwokkels die nu sloompjes staan te draaien op een vleugje wind. Freek te Loo laat weten dat op wat langere termijn ook zonnepanelen zijn gepland. De centrale vijver op het terrein staat nu leeg. Dat is omdat in de vijver een grote zonnewijzer komt. Niet ver daar vandaan komt op een open stuk ook nog een heel speciale zonnewijzer voor kinderen. Voor hen komt er ook een lees-chill hoek, gemaakt van een gehalveerde deels ingegraven voedersilo. En zo is er nog een aantal veranderingen meer in de Kruidenhof gaande. Niet gek dat op de website gesproken wordt van het plan metamorfose.

De ontwikkeling van de Kruidenhof te Mallum BIO is gaande! BIO betekent in dit verband (ook) Blijvend In Ontwikkeling. Een groot deel van de werkzaamheden wordt uiteraard door professionals gedaan. Maar ook de 75 vrijwilligers dragen meer dan een steentje bij aan de werkzaamheden die de afgelopen al zijn gedaan en voor de komende maanden nog op de planning staan. Er zijn nu al zo’n 2500 vrijwilligersuren geteld. Want 29 april is de opening van de Kruidenhof te Mallum 2.0 gepland. Met de hoop op een groot aantal nieuwsgierigen, op nieuwe bezoekers, jong en oud. De laatste jaren bezoeken jaarlijks zo’n vierduizend bezoekers de Kruidenhof te Mallum. De Kruidenhof zet in op vernieuwing en groei.

Inge Vermeulen, Freek te Loo en Gerrit Hagens. Foto: Rob Stevens