Er kon weer eens worden geschaatst op natuurijs, in februari; dat leverde dit mooie, haast Oud-Hollandse tafereel op bij het Muldershuis. Foto: Geert van der Veer

Er kon weer eens worden geschaatst op natuurijs, in februari; dat leverde dit mooie, haast Oud-Hollandse tafereel op bij het Muldershuis. Foto: Geert van der Veer

21 vragen over '21

Eindejaarsquiz van Achterhoek Nieuws Berkelland

BERKELLAND - Het jaar 2021 is bijna voorbij en het werd opnieuw een bijzonder jaar. Door het grillige coronavirus met zijn delta- en omikron-varianten was het grote delen van het jaar opnieuw aanpassen geblazen. En dat met -op een periode in de zomer na- met mondkapjes op, handen wassen, meer thuisblijven, onder meer winkels en scholen die de deuren moesten sluiten. We zijn ondertussen allemaal corona-moe: daarom hier een eindejaarsquiz zonder corona-gerelateerde vragen: Wat was er ook alweer nog meer in het Berkellandse nieuws afgelopen jaar? Hieronder staan vragen over 21 onderwerpen die dit jaar in Achterhoek Nieuws Berkelland, editie Eibergen-Neede werden belicht. (Tip: op www.achterhoekkiosk.nl zijn alle kranten van Achterhoek Nieuws bv van de voorbije jaren, waaronder deze editie terug te vinden.)

U kunt uw antwoorden inzenden naar de redactie (via redactie@achterhoeknieuwsberkelland.nl) vóór 10 januari. De deelnemers maken kans op een leuk prijzenpakket. De winnaar van de nieuwsquiz wordt in januari bekendgemaakt in onze krant (over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd).


1. 24 februari dit jaar verscheen er een interview in Achterhoek Nieuws Berkelland met Beltrummer Roel Beunk, die zijn licht liet schijnen op de energietransitie in de gemeente. Wat was zijn standpunt omtrent zonne- en windenergie en welke (financiële) voorwaarde wil hij stellen? 


2. Ook de jaarlijkse lintjesregen vond vanwege de coronasituatie in aangepaste vorm plaats; er ontvingen elf Berkellanders een Koninklijke Onderscheiding. Negen werden gedecoreerd als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Wie waren die andere twee en welke onderscheiding viel hen ten deel?


3. Begin november was er een bijzondere gebeurtenis in de Borculose synagoge, waar het jarenlange herinrichtingsproces werd afgesloten. De aanwezigheid van welke persoon maakte het extra bijzonder? En hoeveel lichtgevende steentjes, die symbool staan voor door Holocaust omgekomen Joden, werden opgenomen in het monument in de linkerzijgevel van de synagoge. 


4. In natuurgebied het Achterveld werd begin september een wel heel bijzondere vogel gespot; om welke soort ging het?

5. In begin van dit jaar hield het mysterie van de sleutel Beltrum bezig. Welke organisatie bleek erachter te zitten en wat was de aanleiding?


6. Wie is in het najaar benoemd tot de eerste ‘klimaatburgemeester van Berkelland’ en waarmee kwam zij onlangs nog meer in het nieuws?


7. Bij Beltrummer Jan Kok stond een deel van een schoorsteen in de tuin van zijn huurwoning aan de Hofstraat; toen Kok enkele weken geleden verhuisde naar de Hassinkhof werd het stuk schoorsteen verplaatst. Waar deed die ‘besten knoest’ vroeger dienst en waar is die nu te zien?


8. Er werd voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering van oktober een petitie aangeboden door Amber Veldhuis; Zij drong net als de andere ondertekenaars aan op behoud van een buslijn. Om welke lijn ging het (nr.) en met welke stad verbindt die Berkelland?


9. Eerder deze maand maakte Achterhoek Nieuws gewag van een wereldprimeur in Eibergen. Wat was die primeur? En wat markeert de betreffende locatie?


10. Welke Rietmolenaar werd medio oktober koninklijk onderscheiden in Dorpsaccommodatie Rietmolen? En wat was de feestelijke aangelegenheid waarbij het lintje werd uitgereikt? 


11. Wat is de naam van de werkgroep van de Stichting Halfweg die Café Halfweg eind augustus definitief overnam, om de feestlocatie voor de gemeenschap van Voor-Beltrum te behouden? En sinds welk jaar is er op deze plek al een horecagelegenheid gevestigd?


12. Er zijn plannen gemaakt voor een nieuwe invulling van de plek van de oude basisschool de Driesprong. Wat houden deze plannen, die in de krant van 4 oktober werden uitgelegd in? En wat is de doelgroep? 


13. Muziekvereniging Concordia Beltrum maakt zich - volgens het artikel op 13 oktober in deze krant - op voor een bijzonder jubileumjaar. Wat was de oprichtingsdatum?


14.  Welk oud-gemeenteraadslid -hij nam afscheid in september- schreef een boek met een pikant onderwerp? En wat is de titel van zijn roman? 


15. Toen de nieuwe nationale sportheld Max Verstappen in september glorieerde in de GP Nederland was een groot deel van Nederland in de ban van de Formule1-sensatie; maar niet in Beltrum, want daar delfde Max het onderspit qua aandacht? Wat was hier belangrijker dan Verstappens race en hoe luidde de naam van de grote winnaar in Beltrum? 


16. Wie hadden er een ‘creep in the meet’ (zoals het heette in de krant van 3 februari) en waarom gingen ze naar buiten met een verrekijker in de hand? 


17. In Neede werden in september Stolpersteine gelegd op twee locaties. Ter nagedachtenis aan welke families en in welke straten werden deze gedenkstenen geplaatst?


18. Hoe heette het filmproject waarmee VMBO-leerlingen van het Assink Lyceum Parrallelweg de krant haalden in juni? En wat was de opdracht die zij meekregen? 


19. Welke winkel aan de Dorpsstraat in Ruurlo onderging afgelopen najaar een metamorfose (die in september werd aangekondigd) waarbij de zaak ook nog een anderhalf keer zo groot werd? Hoe typeert het bedrijf de nieuwe winkel?


20. Hoe heet de extreme estafetterace waaraan Eibergenaar Jeroen Lodeweeg al driemaal -en vooral voor z’n plezier- heeft meegedaan (zo ook in september van dit jaar) en waaruit bestaat die estafette? 


21. Ruurloër Arjen van Gijssel schreef een humoristische brief naar de Tweede Kamer en zette onbedoeld ‘het land op de kop’; diverse -ook landelijke- media stonden bij hem op de stoep. Er was een meerderheid in de Kamer te vinden voor zijn standpunt: Welk gebruiksartikel was het onderwerp van discussie? En waarover deed Van Gijssel zijn beklag?








De uil wordt veel wijsheid toegedicht; deze kuikens waren er duidelijk nog niet aan toe om de vragen over '21 te beantwoorden, toen zij dit voorjaar werden geringd. Foto: Benno Stortelder
Han Klein Willink, Albert Slagman en Gerrit Keuper brengen het gaas aan op de midwinterhoorn XXL. Foto: Rob Stevens
Groot nieuws voor de corso's van Rekken en Beltrum: de inschrijving op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid (hier de winnaar Festunique 20210. Foto: Roel Krabben
Leerlingen nemen deel aan de Roadshow in Eibergen. Foto: PR