Slagers elftal. Foto: Archief Mirjam Schwarz

Slagers elftal. Foto: Archief Mirjam Schwarz

Dorpswandeling: Herinneringen aan Joods Winterswijk

Algemeen

WINTERSWIJK - Midden 1600 begon het Joodse leven in Winterswijk op gang te komen.  Aan het eind van de negentiende eeuw met de komst van de spoorlijn groeide en bloeide de Joodse gemeenschap van Winterswijk. De gevolgen van de bezettingsjaren 1940-1945 betekenden vrijwel het einde van de Joodse gemeenschap van Winterswijk.

Tijdens de Dorpswandeling op 26 september komen deelnemers langs sporen van het Joods leven. Aan de hand van gebouwen, woonhuizen en winkelpanden wordt de geschiedenis van de Joodse inwoners van Winterswijk verteld. Zo wordt er verteld over Louis Schwarz, die met eigen wagons vlees vervoerde naar het buitenland.
Over de slagerij van Sallie Meijler en over Aron van Dam, directeur van de coƶperatie de Dageraad en wethouder in Winterswijk.

De verhalen worden, indien mogelijk, toegelicht met oud fotomateriaal. De wandeling begint om 14.00 uur bij de synagoge aan de Spoorstraat 32 en eindigt bij het monument op het mevr. Kuipers Rietbergplein. Duur wandeling: circa 1uur en 30 minuten. Deelnemen kost 5 euro. Opgeven kan via: info@synagogewinterswijk.nl.