Het Simeonkwartet. Foto: PR
Het Simeonkwartet. Foto: PR

Het Simeonkwartet voert Canto Ostinato uit in de Hanzehof

Het Simeonkwartet voert Canto Ostinato uit in de Hanzehof

ZUTPHEN - Zaterdag 2 oktober aanstaande om 20:00 uur voert het Simeonkwartet Canto Ostinato van Simeon ten Holt uit in de akoestisch schitterende Buitensociëteit van de Hanzehof te Zutphen . Dit concert maakt deel uit van een reeks concerten in oa De Beurs van Berlage , St Bavokerk in Haarlem , Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Canto Ostinato is steeds een nieuwe ervaring, de musici hebben in dit werk van Simeon ten Holt veel ruimte tot improviseren. Elk concert krijgt daardoor steeds een andere beleving. De speciale belichting in de zaal door Mark Hengeveld draagt bij aan een sfeervolle uitvoering van dit bekendste werk van Simeon ten Holt.

Het Simeonkwartet legt zich toe op de composities voor vier vleugels van de Nederlandse componist Simeon ten Holt. Het Simeonkwartet bestaat uit de pianisten : Cathelijne Maat, Esther Scheerder , Jacobus den Herder en Emile Engel. Het kwartet bracht meerdere cd’s uit. In 2019 werd een uitvoering van Canto Ostinato door het Simeonkwartet rechtstreeks op Radio 4 uitzonden. In 2020 werd deze uitzending integraal herhaald. Het Simeonkwartet gaf concerten in binnen- en buitenland. 

Het bekendste werk van Simeon ten Holt is Canto Ostinato (1977-1979), en de populariteit ervan is alleen maar toegenomen. Ten Holt schreef Canto Ostinato nadat hij was gestopt met het serialisme. Canto is al spelend op het klavier ontstaan en hij duidde de opbouw liever aan als de ontwikkeling van een genetische code.

Canto Ostinato (letterlijk vertaald: aanhoudend gezang) is een compositie over tijd, ruimte en een eeuwigdurende beweging. Simeon ten Holt componeerde het werk in de jaren 1976-1979 voor toetsinstrumenten, bij voorkeur uit te voeren op vier piano’s. De stijl van de compositie is enerzijds traditioneel in het gebruik van akkoorden en de wetten van de harmonieleer, anderzijds is het vernieuwend omdat het begrip tijd een eigen leven gaat leiden, een enorme dynamiek krijgt en uiteindelijk vorm en inhoud bepaalt. De componist zegt zelf over het werk: “Tijd wordt de ruimte waarin het muzikale object gaat zweven.” Canto heeft geen haast. Er kan niet over tijdsduur worden gesproken. Uitvoeringen hebben meer het aspect van een ritueel dan van een concert. De pianisten moeten goed op elkaar letten, elkaar signalen geven, en beurtelings de leidende partij op zich nemen en op elkaar reageren. Ten Holt noemt dat de ‘rotondementaliteit’. Hij zegt over het samenspel: “Het middendeel van Canto Ostinato, kun je bijvoorbeeld gebonden spelen, maar ook plotseling staccato en dan geeft dat een sterk klankkleur verschil. Het gaat in mijn stukken om een sociaal proces, waarin de spelers elkaar moeten vinden. Ik heb dan ook wel goede pianisten nodig, maar geen sterren, want sterpianisten zijn te individualistisch en te zeer solisten. Bij mij moeten ze een interactie met elkaar aangaan. Dat is het geheim!”

Voor Info en kaarten zie www.simeonkwartet.nl of via www.Hanzehof.nl. Toegang tot de Buitensociëteit is mogelijk met een QR code of een schriftelijk bewijs ervan.