Wethouders Elvira Schepers en Henk Jan Tannemaat openen de Mini Manna winkel in Winterswijk terwijl directeur Steven Kroon toekijkt. Foto: Lineke Voltman
Wethouders Elvira Schepers en Henk Jan Tannemaat openen de Mini Manna winkel in Winterswijk terwijl directeur Steven Kroon toekijkt. Foto: Lineke Voltman

Mini Manna: sociale hulpwinkel voor minima ook in Winterswijk

WINTERSWIJK - Stichting Mini Manna heeft op vrijdag 17 september haar derde sociale hulpwinkel onder grote belangstelling geopend in de Ratumsestraat in Winterswijk. Er zijn al vestigingen in Doetinchem en Ulft. De officiële opening werd verricht door de wethouders Elvira Schepers en Henk Jan Tannemaat.

Door Lineke Voltman

Mini Manna heeft in het pand de beschikking over ongeveer 600 m2 met beneden de supermarkt en een deel van de kringloop, op de bovenverdieping nog meer kringloop en de dagbesteding.

“Stichting Mini Manna is 15 jaar geleden begonnen met een winkel in Doetinchem om mensen die niet financieel kunnen rondkomen en/of niet mee kunnen doen in de samenleving te kunnen helpen,” aldus de directeur van Mini Manna Steven Kroon. “We doen dit door drie dingen aan te bieden, een supermarkt, een kringloopwinkel en dagbesteding. De basis is de supermarkt en we denken hiermee in de Achterhoek momenteel zo’n duizend gezinnen, die op of onder het sociaal minimum leven, te kunnen helpen. We zien ons zelf als een aanvulling op de Voedselbank. In onze supermarkten kunnen mensen die een pasje hebben van de Voedselbank ook terecht maar ook mensen die daar zijn afgewezen omdat ze net iets teveel verdienen. Het verschil met de Voedselbank is dat mensen bij Mini Manna zelf de producten kunnen kiezen en niet afhankelijk zijn van het aanbod van de Voedselbank. Een ander verschil is dat ze hier voor hun aankopen betalen maar wel ver onder de prijzen van de reguliere supermarkten.”

Stichting zonder winstoogmerk
Tachtig procent van het aanbod in de supermarkt koopt Mini Manna in bij de Jumbo. Kroon: “We halen zo’n 40 procent van de inkoopprijs eraf. Daarnaast krijgen we ook veel aangeboden. Uiteraard maken we flink verlies op de supermarkt maar dat compenseren we weer met de opbrengst uit de kringloopwinkel en die van de dagbesteding. Van wat we dan nog overhouden betalen we onze andere kosten als licht, water en gas en hopelijk spelen we dan quitte. We zijn een stichting zonder winstoogmerk en onafhankelijk van subsidies van gemeenten.

Dagbesteding
Kroon: "Ons derde onderdeel is de dagbesteding voor mensen met een (arbeids-) beperking die op welke manier dan ook zorg nodig hebben en over een WMO indicatie beschikken. Indien mogelijk helpen we ze met re-integreren en participatie in de maatschappij. Op dit moment maken hier in de drie vestigingen zo'n 70 mensen gebruik van.”

Pasje
“Om in aanmerking te komen als klant van de supermarkt moet men een pasje van de Voedselbank hebben. Wie dat niet heeft krijgt van ons een pasje na een formulier te hebben ingevuld. Het aanvraagformulier en de voorwaarden staan op onze website. Na invulling kan het bij voorkeur digitaal naar de betreffende vestiging worden verstuurd. Medeondertekening van een hulpinstantie is daarbij welkom maar niet noodzakelijk, we vertrouwen op de eerlijkheid van de mensen”, aldus de directeur.

De openingstijden van de supermarkt en de kringloopwinkel zijn dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.


www.minimanna.nl