Bibliotheek ondersteunt bij vragen over het coronatoegangsbewijs

Bibliotheek ondersteunt bij vragen over het coronatoegangsbewijs

OOST-ACHTERHOEK - Vanaf 25 september worden de coronamaatregelen verruimd. De anderhalve-meter-verplichting gaat vervallen. Wel moet men, op plekken waar een grotere drukte wordt verwacht, een coronatoegangsbewijs kunnen tonen. Maar hoe komt iemand aan zo’n QR-code, of een gedrukt toegangsbewijs? De bibliotheek kan hierbij helpen. De medewerkers van het Informatiepunt Digitale Overheid helpen mensen op weg. Een afspraak maken is  gratis. Men kan eventueel gebruik maken van een printer van een van de Bibliotheken Oost-Achterhoek.

Coronatoegangbewijs
Wil men vanaf 25 september naar de bioscoop of het theater? Of naar een festival? Of fijn uit eten? Voor toegang tot bepaalde locaties, activiteiten en landen is een coronatoegangsbewijs nodig. Zo’n toegangsbewijs is te verkrijgen als men volledig is gevaccineerd, als men een geldig herstelbewijs heeft of als men in het bezit is van een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Er zijn een aantal opties om zo’n bewijs te bemachtigen. De bekendste is de CoronaCheck-app, waar men een QR-code kan downloaden. Het scannen van die code, het laten zien van een ID-bewijs en een toegangskaartje tonen is voldoende om naar binnen te mogen.

Ook is het mogelijk om een geprinte versie van het toegangsbewijs te verkrijgen. Men heeft dan geen app met QR-code nodig. Hulp nodig? Lukt het niet met de app? Of is men niet in het bezit van een smartphone? Dan kan iemand in de bibliotheek om hulp vragen. Een speciaal opgeleide medewerker helpt mensen dan verder met het downloaden van de app en de werking ervan, of met het ophalen van een papieren bewijs. Denk eraan dat het wel noodzakelijk is dat men de DigiD-gegevens weet.
Geen DigiD? Vraag die dan eerst aan, of maak een afspraak bij het spreekuur om hierbij hulp te vragen. Het is belangrijk dat de gegevens bekend zijn bij het RIVM en de GGD. CoronaCheck haalt vaccinatiegegevens op uit de systemen van het RIVM en de GGD. Als men toestemming heeft gegeven om gegevens met het RIVM te delen, heeft de zorgverlener die geprikt heeft de gegevens doorgegeven aan het RIVM.

Voor wie kortgeleden gevaccineerd is, kan het enkele dagen duren voordat de gegevens opgehaald kunnen worden met CoronaCheck. Ook is het noodzakelijk om volledig gevaccineerd te zijn of om een herstelbewijs of geldige negatieve testuitslag in bezit te hebben. Alleen dan is het mogelijk om een toegangsbewijs te maken. Een bewijs in de CoronaCheck-app is persoonlijk. Dat betekent dus dat iedereen de app op zijn/haar eigen telefoon moet zetten.
Openingstijden spreekuren Informatiepunt Digitale Overheid Op de site www.oostachterhoek.nl/ido staat meer informatie. Daar is ook te vinden op welke momenten er in de zeven vestigingen spreekuren worden gehouden. Aanmelden voor een afspraak is eveneens mogelijk via deze site, maar ook via het Servicebureau van de Bibliotheek Oost-Achterhoek: 088-0062929. Wie een papieren toegangsbewijs wil hebben, maar geen printer heeft, kan deze bij de bibliotheek af laten drukken. Sla het dan op op een USB-stick en kom het printen in de bibliotheekvestiging.