Bijschrift foto: Mathilde bij de vijver naast de boom die ze zal planten als haar kleindochter geboren is. Foto: Eva Schuurman
Bijschrift foto: Mathilde bij de vijver naast de boom die ze zal planten als haar kleindochter geboren is. Foto: Eva Schuurman

8 keer 8erhoeks met Mathilde Ponds

8 keer 8erhoeks met Mathilde Ponds

Favoriete plek in de Achterhoek:
“Hierachter bij de zelf gecreëerde vijver; daar waar zoveel varkensstallen stonden, maar nu natuur en water is. Het is een ontmoetingsplek geworden op het erf. Er is een vuurplaats en er zijn eendjes. Pa en ma zitten er op het bankje, ik mediteer er elke morgen en mijn zoon zit er met zijn kameraden.”

Mooiste bedrijf/organisatie in de Achterhoek:
“De zorgorganisatie waar ik nu voor werk heeft dat omzien, er zijn voor elkaar, het anders mogen zijn, welke beperkingen je ook hebt; Urtica de Vijfsprong heeft dat allemaal. Met een antroposofische inslag werken ze met de ontwikkelingen van de mens, in diversiteit en een natuurlijk ritme. Het is daar echt met elkaar omzien naar elkaar, de parel van de Achterhoek.”

Mooiste gebouw in de Achterhoek: (in wording)
“Je Ware Natuurhuis in Neede. Het is een huisje in wording, wat helemaal ecologisch is. Met kristallen, leemstuc en niet lineair; eerst de keuken bouwen en dan het huis eromheen, maar wat ze daar neerzetten vind ik fantastisch. Het is een fijne plek en een fijn gebouw. De nieuwe aarde, zonder macht en indoctrinatie is daar. Op een uniek plekje in de Achterhoek.”

Meest inspirerende Achterhoeker:
“Ik vind dat heel moeilijk, want elk mens vind ik op zijn manier inspirerend. Het is heerlijk om mensen uit te nodigen hun eigen inspiratie te kiezen; dat mensen vreemd durven te zijn, dat gun ik iedereen.”

Favoriete Achterhoekse artiest/kunstenaar:
"Ik vind een artiest iemand die de levenskunst verstaat. Heel veel mensen van de oude generatie, zoals mijn schoonmoeder, die verstaan dat. Mensen die dicht bij de natuur hun eigen koers varen, dat vind ik werkelijke artiesten. Die mensen doen het werk in de stilte. Vooraan gebeuren er ook prachtige dingen, maar juist die stille werkers wil ik noemen.”

Lekkerste Achterhoekse gerecht/drank:
"Hier thuis is het zo dat als er niet regelmatig stamppot of aardappels, groente en vlees op tafel staan, dan gaat er iets niet goed! Dus als het 30 graden is, kunnen we zin hebben aan stamppot. Met een stampottenbuffet maak je ons dan ook erg blij.”

Mooiste Achterhoekse lied:
“In Lievelde hebben we een rijk verenigingsleven; carnaval en kermis zijn belangrijk. Er is hier een dorpslied, het wordt altijd gezongen en iedereen kent het. Kippenvel.

Mooiste Achterhoekse uitdrukking:
“Mijn zoon zei laatst: “Vaak bu-j te bang”. Dat betekent zoveel als zie de mogelijkheden en ga ervoor. Ook vind ik “Zondagswark is niet stark” mooi, het raakt mij. Vroeger was de zondag de rustdag, maar nu is het belangrijk om dat moment ook te kunnen blijven vinden; het liefst elke dag, zoals ik dat moment vind door elke ochtend te mediteren.”