Bruidspaar Kuipers-Ten Lohuis met burgemeester Joost van Oostrum. Foto: Rob Weeber
Bruidspaar Kuipers-Ten Lohuis met burgemeester Joost van Oostrum. Foto: Rob Weeber

Bruidspaar Kuipers-Ten Lohuis 60 jaargetrouwd

Maatschappij Neede

NEEDE - “Ik dacht dat ik Neede nooit weer zou zien”, blikt Arie Kuipers (81) terug op een van de ruwe overtochten over het Marsdiep naar Texel tijdens zijn diensttijd aldaar. Het zou uiteindelijk goedkomen, want twee jaar later stond hij met zijn bruid Els ten Lohuis (79) voor het altaar.

Door Rob Weeber

Het bruidspaar trouwde op 25 oktober 1962, in de nadagen van de textielnijverheid in Neede. Beiden hebben er gewerkt. Els begon bij Ter Weeme, waar ze de garenkegels opkloste. Later stapte ze over naar Ter Kuile waar ze geen nachtdiensten hoefde te draaien. Arie werkte bij als getouwbaas (onderhoudstechnicus) bij Ter Weeme en Koala. “Als het weefgetouw onderhoud nodig had, dan had de wever even rust. ‘Arie, kan er een kwartiertje bij?’ werd er wel eens gevraagd en dat deed ik dan.” Na de textielsluiting maakte hij de overstap naar de metaal in Lochem, waar hij met 62 jaar met pensioen ging.

‘Die plek kostte
destijds 25
gulden per
nacht’

In juni 1959 ontmoetten ze elkaar voor het eerst op het schuttersfeest in Neede. “We waren eerst in de tent en ’s middags bij het volgelschieten bij de molen. Daar heb ik Els ten dans gevraagd.” Na afloop van het feest vroeg hij netjes of hij haar naar huis mocht brengen. De volgende keer was de ontmoeting bij café De Witte tijdens de najaarskermis in Neede. Van trouwen was toen nog geen sprake, Arie moest eerst in dienst. Hij kwam bij de mariniers en kreeg een koksopleiding in Rotterdam. “Aanvankelijk zou ik naar de West gaan, Suriname, maar er kwam een plek vrij bij de blauwe marine en die moest ingevuld worden. Zodoende kwam ik op Texel terecht. Ik mocht iedere veertien dagen een keer naar huis. Pas 26 jaar later heb ik Els meegenomen naar die plek waar ik gelegerd was. Ik wilde haar alles van vroeger laten zien. We konden toen gelukkig nog net bij iemand privé overnachten, alles zat vol, ook de campings. Die plek kostte destijds 25 gulden per nacht.”

Opoe
Eenmaal voorgoed terug in de Achterhoek, verloofden ze zich en nog geen drie maanden later gaven ze elkaar het jawoord. “Mijn vader was niet zo blij met die haast, maar de ouders van Els waren al overleden en langer wachten had voor ons geen zin.” Het eerste onderkomen betrof het ‘Vleerhuisje’ tegenover het Bernadettebos, een zomerhuisje. Na zes weken trokken ze bij Aries opoe in de Nieuwstraat in, vanwaar ze begin 1965 naar een huis aan het Kempershof verhuisden. In 2008 verhuisden ze naar De Hofmaat.

KNVB-waarderingsspeld
Vrijwilligerswerk stond en staat hoog in het vaandel bij beide echtelieden. Arie kreeg er in 2006 zelfs een lintje voor, evenals de KNVB-waarderingsspeld in zilver. Zeven jaar later ontving hij de oorkonde van VV Lochuizen voor zestig jaar lidmaatschap. “Lochuizen is mijn geboorteplek en ik ben al lid sinds 1953. Volgend jaar ben ik dus zeventig jaar lid. In vroegere jaren stonden Els en ik de hele dag in de kantine. We hebben zelfs onze horecadiploma’s nog behaald. Daarnaast ben ik nog steeds lid van de onderhoudsploeg van de voetbalvereniging.”

Oppascentrale
Els was verbonden aan de oppascentrale voor alleenstaanden. Op jonge leeftijd al bracht ze in september een bloemetje aan de deur. Beiden bekommeren zich ook om de kanariekooi bij het complex De Hofmaat. Het echtpaar kreeg twee kinderen, heeft drie kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Bruidspaar Kuipers-Ten Lohuis met burgemeester Joost van Oostrum. Foto: Rob Weeber