Sociaal leenfonds An ‘t Wark helpt Berkellanders bij geldzorgen

Economie Borculo Eibergen Neede Ruurlo

BORCULO - De afgelopen maanden nemen de geldzorgen van veel mensen toe. Hoge inflatie en stijgende energieprijzen of als er onverwachte schulden ontstaan (bijvoorbeeld bij verlies van inkomen) kunnen ervoor zorgen dat mensen hun gasrekening of zorgverzekering niet meer kunnen betalen, zeker als er geen buffer (meer) is. De verwachting is, dat dit de komende periode alleen maar gaat toenemen. Het allerbelangrijkste is om mensen in een zo vroeg mogelijk stadium te helpen bij schulden. Het sociaal leenfonds Berkelland ‘An ’t Wark!’ kan daarbij helpen.

An ’t Wark! is een initiatief van de diaconie van de protestante gemeente De Wijngaard en de Stichting Financieel Sterk. Gestart in het voorjaar van 2022 heeft het leenfonds in de gemeente Berkelland inmiddels al veel mensen kunnen bijstaan. De Stichting An ’t Wark! wil mensen helpen die geen beroep kunnen, mogen en/of willen doen op de reguliere schuldhulpverlening en of bijzondere bijstand. Vooral wil An ’t Wark! gezinnen helpen met financiële problemen, die voortkomen uit bijvoorbeeld echtscheiding, verlies van werk en inkomen, gedwongen verkoop van de eigen woning, of beëindiging van een bedrijf. Hierbij doen zich vaak flinke financiële veranderingen voor.
Om te zorgen dat zo iemand zijn leven weer op de rit krijgt is er hulp bij eenmalige uitgaven. Veel mensen met financiële problemen zoeken pas laat hulp, uit schaamte proberen ze het zelf, maar ze lopen erin vast. Belangrijk is dus om er zo snel mogelijk bij te zijn. Kern van het leenfonds is dat de stichting iemands schulden overneemt. Die worden dan in een keer voldaan door de Stichting An ’t Wark!/ Sociaal leenfonds Berkelland. Met schuldeisers wordt overlegd om akkoord te gaan met een betaling ineens door finale kwijting. In plaats van meerdere schuldeisers is er dan nog maar sprake van één schuld, bij de stichting. Dit is overzichtelijk en werkt snel.

Lokaal karakter
De pas opgerichte stichting is laagdrempelig en onderscheidt zich van de reguliere schuldhulpverlening door het lokale karakter, korte lijnen en indien gewenst begeleiding uit de eigen omgeving. Bovendien berekent het leenfonds een rente van slechts één procent. Als An’t Wark! zelf niet kan helpen verwijst men de hulpvrager uiteraard door.
Aan hulp van de Stichting An ’t Wark! zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Wie in aanmerking wil komen, moet gemotiveerd zijn om van de schulden af te komen. Perspectief op bijvoorbeeld meer inkomen is ook wenselijk en de totale schulden zijn niet meer dan 5000 euro. Wie graag meer wil weten over deze financiële hulpverlening of een hulpvraag heeft, kan telefonisch en via WhatsApp terecht bij Anny Rensink (06-2547 2664) en Jan Buist (06-2224 2333).