Verantwoordelijk voor de eerste editie van de Reurlse DorpKwis zijn Ton Tolkamp, Erna Boekelder, Leendert Koertse, Helma Roekevisch, Jan Tragter en Rens Roekevisch. Fotoarchief: Jan Hendriksen

Verantwoordelijk voor de eerste editie van de Reurlse DorpKwis zijn Ton Tolkamp, Erna Boekelder, Leendert Koertse, Helma Roekevisch, Jan Tragter en Rens Roekevisch. Fotoarchief: Jan Hendriksen

‘Het fanatisme domineert, maar tegelijkertijd ontstaat er een sterke verbroedering’

Maatschappij

Aanmelden kan nog voor eerste Reurlse Dorpkwis

Door Jan Hendriksen

 RUURLO – Het is een behoorlijke tijd stil geweest rondom de Reurlse Dorpskwis. De eerste editie van de quiz die op 4 april 2020 in het kader van het 75-jarig jubileum van Oranjevereniging Ruurlo zou plaatsvinden, moest vanwege corona worden gecanceld. Ook de geplande datum van 8 april van dit jaar werd niet ‘gehaald’. Inmiddels heeft de Reurlse Dorpskwiscommissie een definitieve nieuwe datum gevonden en is de organisatie weer met heel veel plezier aan de slag gegaan om op vrijdag 14 april 2023 de Dorpskwis te kunnen laten plaatsvinden. De prijsuitreiking vindt plaats rondom Koningsnacht op 26 april.

Hoewel het overgrote deel van de destijds 55 ingeschreven teams nog steeds ingeschreven staan, zijn er door de tijd heen een aantal teams geweest die zich hebben teruggetrokken. Voor deze teams is er de mogelijkheid om zich opnieuw aan te melden via het e-mailadres dorpkwis@oranjeverenigingruurlo.nl. De commissie gaat er van uit dat de teams die nog ingeschreven staan, volgend jaar april van de partij zullen zijn. Is dat niet het geval dan moet men dit via genoemd e-mailadres laten weten. Een team kan een vriendengroep, een sportclub, buren of collegae zijn. Ieder team heeft tot vrijdag 14 april 2023 de tijd om allerlei vragen van verschillende categorieën te beantwoorden. Daar zitten vragen tussen die thuis kunnen worden beantwoord maar er zijn ook doe opdrachten waar de deelnemers de deur voor uit moeten. ”Als je niet mee doet dan mis je echt wat. Tijdens de Dorpskwis ontstaat er een flinke strijd tussen families, vriendengroepen, verenigingen en buurtschappen. Meedoen is natuurlijk belangrijker dan winnen. Het fanatisme domineert, maar tegelijkertijd ontstaat er een sterke verbroedering. En om dat laatste is het ons begonnen”, zo stelt voorzitter Ton Tolkamp van de Reurlse Dorpskwiscommissie. De kwaliteiten van een team zijn ‘snelheid, nauwkeurigheid en originaliteit’. Als er een onderwerp tussen de vragen zit waar niemand iets van weet dan kan die worden overgeslagen. Wellicht kan op een andere vraag meer punten worden gescoord. Ton Tolkamp: “Regels zijn er verder niet, deelnemers mogen alles opzoeken, iedereen vragen of bellen maar wel zelf zorgen voor een goede internetverbinding, laptop en mobiele telefoon. We adviseren een teamsamenstelling van ongeveer vijftien personen met een mix in de samenstelling van het team.”

Fenomeen
De ‘DorpsKwis’ is een fenomeen dat over is komen waaien uit het zuiden van ons land en daar al tot ongekende taferelen heeft geleid. Inmiddels is de ‘kwis’ ook al een aantal jaren tot Oost-Nederland is doorgedrongen. In de regio gingen onder meer Barchem, Laren, Zelhem, Gelselaar en Harfsen Ruurlo al voor. De ‘Reurlse ‘DorpsKwiscommissie’ bestaande uit Ton Tolkamp, Erna Boekelder, Leendert Koertse, Helma Roekevisch, Jan Tragter en Rens Roekevisch zal in de komende tijd het quizboek met een honderdtal vragen en opdrachten die verdeeld worden in verschillende categorieën actualiseren. Men kan het namelijk zo gek niet bedenken: thema’s als sport, wetenschap, cultuur, beroemdheden en muziek komen aan de orde. Maar vanzelfsprekend maken Ruurlose onderwerpen zoals gebouwen, plekken en wetenswaardigheden ook ruimschoots deel uit van de vragen en opdrachten. Heb je geen idee wat je te wachten staat tijdens de dorpskwis? Dit zou bijvoorbeeld gevraagd kunnen worden: borduur ‘De Hazewindhond’ van VV Ruurlo, hoe hoog is de kerktoren van de Ruurlose RK-kerk of om welk gebak stond vroeger bakkerij Van Aken bekend? Maar ook: hoe heet de moeder van Kwik, Kwek en Kwak?

Aanmelding
Opgave voor deelname kan via het e-mailadres dorpskwis@oranjeverenigingruurlo.nl. Bij aanmelding moet het team een (ludieke) teamnaam hebben. Men kan zich inschrijven tot 31 december. De kosten voor deelname bedragen 25 euro per team, ongeacht het aantal teamleden. Er worden drie geldprijzen beschikbaar gesteld voor de drie beste teams (500 euro, 300 euro en 200 euro). De helft van dit prijzengeld moeten zij aan een maatschappelijk doel naar eigen keuze schenken.