Schaapspret in voorgaande jaren op de stadsgracht in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Schaapspret in voorgaande jaren op de stadsgracht in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Wordt dit jaar schaatsen op de Grolse stadsgracht mogelijk?

GROENLO - In Groenlo leeft de hoop op een strenge vorstperiode. Waar de Friezen jaarlijks hopen op hun Elfstedentocht, verheugen de Groenloërs zich op het schaatsen op de stadsgracht. Er zijn in Europa wetenschappers te vinden die een strenge vorstperiode voorspellen in het laatste deel van de winter, maar zelfs als zij het gelijk aan hun zijde zouden krijgen, is het nog maar de vraag of er daadwerkelijk geschaatst mag worden. Immers ook de coronamaatregelen zijn een factor, ook daar waar het gaat om gezamenlijk  genieten van (schaats)sport.

Om te kunnen schaatsen op de Grolse stadsgracht is een behoorlijke ijsdikte eerste vereiste, zo'n dertig (1) centimeter. En daarmee dus een strenge vorstperiode. De in Groenlo actieve vrijwilligersgroep met de naam ‘Grolse IJsmeesters' kiest vooralsnog voor een afwachtende houding. Woordvoerder Hennie Wildenborg: "Allereerst moet nog worden afgewacht of al die weersvoorspellingen gaan uitkomen. En daarnaast is ook de ontwikkeling rond de coronapandemie lastig te voorspellen, maar het zou ook nog een barrière kunnen betekenen voor het schaatsplezier.”
De groep Grolse IJsmeesters is een groep van zes personen die zich niet alleen sterk maakt voor het schaatsen op de gracht de laatste jaren ook heeft gezorgd voor het creëren van de schaatsmogelijkheid ‘De Halve Moane' nabij Stadspark De Grolse Weiden.

Met name de jeugd weet zich op de stadsgracht helemaal te vermaken. Foto: Theo Huijskes