Leerlingen van De Hofmaat naar buiten voor de Nationale Tuinvogeltelling. Foto: Sonja Grooters
Leerlingen van De Hofmaat naar buiten voor de Nationale Tuinvogeltelling. Foto: Sonja Grooters

Pimpelmees met blauwe pet, aalscholver en ‘fietspomp’ gespot

Algemeen

Leerlingen Obs De Hofmaat tellen vogels

NEEDE - Elk jaar wordt in het laatste weekend van januari de Nationale Tuinvogeltelling gehouden, georganiseerd door Vogelbescherming Nederland. Ook scholen kunnen hieraan meedoen. De leerlingen van groep 8 van Obs De Hofmaat hadden zich al enige weken voorbereid. In de klas werden vetbollen gemaakt; zaad en vloeibaar vet in een bekertje, dat vervolgens even hard laten worden in de koelkast, om het de volgende dag op te kunnen hangen in de eigen tuin. Ook hebben ze pinda’s geregen die in de bomen op het schoolplein werden gehangen.

Natuurlijk werden ook de meest bekende tuinvogels geoefend; met een quiz op het digibord en een folder van Vogelbescherming konden de kinderen de vogels op naam brengen. Maar een week later werd ze dit nog eens gevraagd, nu zonder folder om te spieken. En ja hoor, ze wisten het nog, die met de zwarte kop, die klinkt als een fietspomp, dat is de koolmees! En die met dat blauwe petje, een pimpel! Zo hebben al die kleine vogeltjes toch hun eigen kenmerkende uiterlijkheden. 

Op vrijdagochtend kwamen de kinderen met een verrekijker naar school. Vanuit de klas werden al vogels gespot. Hé, juf kijk daar vliegt er weer een... Maar eerst moest er nog even worden gewerkt. Eenmaal buiten op het plein werden direct de zes eksters gespot, die gezellig in de top van de plataan zaten en zich uit de voeten maakten toen de kinderen, toch stil, het plein opkwamen. Gelukkig scheen, na al die grauwe dagen, deze vrijdag de zon en dat stimuleerde de vogels om te zingen. De kinderen wisten inmiddels al, vogels kijken, dat doe je met je oren!

Na een halfuurtje tellen, hadden de kinderen toch een leuk lijstje: vink, pimpelmees, koolmees, kraai, kauw, winterkoning, merel, roek, en als klap op de vuurpijl een aalscholver!

De voorbereidingen voor de Nationale Tuinvogeltelling, georganiseerd door Vogelbescherming Nederland. Foto: Sonja Grooters
De voorbereidingen op obs De Hofmaat voor de Nationale Tuinvogeltelling. Foto: Sonja Grooters
De voorbereidingen voor de Nationale Tuinvogeltelling, georganiseerd door Vogelbescherming Nederland. Foto: Sonja Grooters