Familie Baan bij de boomaanplant en asvertrooiing voor Herman Baan. Foto: Jolanda Luimes
Familie Baan bij de boomaanplant en asvertrooiing voor Herman Baan. Foto: Jolanda Luimes

Tweede
plantdag Vrijheidsbos Geesteren

GEESTEREN - Het Vrijheidsbos is nog niet officieel geopend, dat gebeurt op 5 mei van dit jaar, maar inmiddels is de tweede plantdag achter de rug. Was het aanvankelijk alleen voor Geesternaren bedoeld, vanaf dit jaar kunnen ook andere inwoners uit Berkelland hun dierbaren herdenken door middel van de aanplant van een boom. 

Door Rob Weeber

De keuze voor de gewenste, inheemse boomsoort is breed en varieert van rode beuk tot grove den. Naast de bomen van inwoners, staan er ook twaalf bomen voor oorlogsslachtoffers uit het dorp. Er waaide zaterdag een koude wind over de nog open vlakte aan de Needse Tolweg. Toch zouden er die dag zo’n 15 tot 20 families acte de présence geven om hun boom te laten planten, aldus het aanwezige bestuur van de Stichting Vrijheidsbos Geesteren. Verantwoordelijk voor de daadwerkelijke aanplant is hovenier Schutte uit Geesteren. “We storten 1 kuub compost in het plantgat, zodat de nog jonge boom een goede start meekrijgt. Daarnaast maken we een gietrand rond de boom zodat hij niet verdroogt.” 

Voor de verdere aankleding van het terrein zijn onder meer narcissenbollen gepoot en rozenstruiken aangeplant. Als het straks voorjaar is, dan fleuren die de omgeving mooi op. Een bijzonder moment zaterdag was de aanplant van een amberboom en asvertrooiing door de familie Baan. Zij herdachten daarmee vader Herman die op Oudejaarsavond 2020 op 82-jarige leeftijd overleed. Hoewel de familie 58 jaar terug naar Epe verhuisde, komt Herman oorspronkelijk uit het gezin Baan van het gelijknamige café in Geesteren. “Herman bleef Geesternaar in zijn hart en de komst van het Vrijheidsbos was een mooi initiatief om hem hier zijn laatste rustplaats te geven”, aldus zijn vrouw. “We hebben de as in het plantgat gestrooid, zodat het niet verwaaid.” 

Muzieknootjes
Muziek was de tweede grote liefde van Herman. Hij speelde 72 jaar lang muziek en richtte in zijn jonge jaren samen met Jan Karssenberg en Henk Katgert een accordeonorkest op en later het dansorkest De Troubadours. Het was ook de tijd van het andere bekende dansorkest The Moodchers met Henkie Waanders. Als aandenken aan zijn muzikale leven liet de familie enkele muzieknootjes op het herdenkingsbordje bij de boom graveren.

Informatie over het planten van een boom is te vinden op: https://www.vrijheidsbosgeesteren.nl/

Herdenkingsbordje bij de Amberboom voor Herman Baan. Foto: Jolanda Luimes