Burgemeester Joost van Oostrum met het bruidspaar Kannegieter-Grit. Foto: Rob Weeber
Burgemeester Joost van Oostrum met het bruidspaar Kannegieter-Grit. Foto: Rob Weeber

‘We ‘spraken’ elkaar via luchtpost’

Maatschappij

Briljanten bruidspaar Kannegieter-Grit

EIBERGEN – De spoeling wordt steeds dunner, maar nog steeds ontmoet Berkelland briljanten bruidsparen. Karst Kannegieter (87) en Gé Grit (84) waren dinsdag 65 jaar getrouwd. Ze groeiden op een steenworp afstand van elkaar op, hij in Diever, zij in Dwingeloo, twee Drentse dorpjes, gescheiden door de Drentse Hoofdvaart. 

Door Rob Weeber

Het uitgaansleven lag blijkbaar in Dwingeloo, want dat was de plek waar ze elkaar ontmoetten. Aan trouwen echter werd voorlopig nog niet gedacht. De woningnood was in die tijd hoog. Bovendien vertrok Karst in 1954 voor 1,5 jaar naar Curaçao om als marinier zijn militaire diensttijd te vervullen. “Dat was pure vakantie destijds. We hadden niets te doen, hielden slechts af en toe een oefening. Alleen telefoons hadden we nog niet, we ‘spraken’ elkaar via luchtpost.” 

Vlak voor zijn terugreis naar Nederland kreeg hij van zijn zwager een vacature toegestuurd voor badmeester in Havelte (Dr.) “Ik had in mijn diensttijd mijn papieren voor zwemonderwijzer behaald en wilde niet terug naar het schildersbedrijf van mijn vader, waar ik voor mijn diensttijd werkte. Bovendien bleek bij die baan een huis inbegrepen. Dus zijn we na mijn terugkomst getrouwd en naar Havelte verhuisd. Samenwonen in die tijd was geen optie.” 

Na zes jaar Havelte verhuisden ze naar Assen, waar Karst bedrijfsleider van het zwembad werd. In 1968 kwam er een vacature vrij in Eibergen, het Vinkennest, en het echtpaar besloot naar de Achterhoek te verhuizen. “Die stap was niet zo groot hoor, Drentenaren en Achterhoekers zijn niet zo verschillend. Veel Drentenaren gingen ons bovendien al voor als textielarbeider.”
Na nog twee verhuizingen in Eibergen streken ze uiteindelijk in de Grotestraat neer, waar ze een rustige oude dag beleven. “Ik mag nog graag fietsen en biljarten en Gé zwemt zomers nog en doet aan gymnastiek. Ook wandelen we samen nog. We vervelen ons dus zeker niet, hoewel de wereld om je heen wel kleiner wordt als je zo oud wordt.”

Samenwonen
in die tijd was
geen optie

Na zijn diensttijd had Karst op Curaçao kunnen blijven, maar dat zag Gé destijds niet zitten. Achteraf is ook hij daar wel blij om. “Het is erg warm daar en wat de gezondheidszorg betreft, is het hier veel beter geregeld.” Toch zijn de Antillen niet geheel uit beeld verdwenen. Hun jongste zoon René vertrok als onderwijzer naar Aruba, maar oriënteert zich momenteel op een terugkeer naar Berkelland. Daarmee zouden alle drie de kinderen weer in de buurt wonen.