Occupational Hazard Trio met Joost Zoeteman in het Kulturhus . Foto: Harold Versluys

Occupational Hazard Trio met Joost Zoeteman in het Kulturhus . Foto: Harold Versluys

Concert ‘Van Beethoven tot Gipsy Jazz en terug’

RUURLO – Na het grote succes van afgelopen zomer haalt KunstKring Ruurlo op zaterdag 19 februari met het nieuwste project van Joost Zoeteman opnieuw swingende Gipsyjazz naar Ruurlo. Het concert vindt plaats in het Kulturhus, Nieuweweg 5, om 20.00 uur. 

Een bijzondere samenwerking met een zeer verfrissend resultaat. De betrekkingen tussen Nederland en Duitsland behoren tot de meest intensieve ter wereld en gaan ver terug. Ook hier zien we een succesvolle verbinding in de vorm van dit project van het Nederlandse OHT (Occupational Hazard Trio) en de bekende Duitse pianist Marcus Schinkel. Deze combinatie is zowel een letterlijke als een muzikale cross-over: een muzikale versmelting van twee landen met rijke muziektradities op het gebied van klassiek en jazz.
In het concert zoeken de muzikanten de grenzen op en gaan ze er met veel plezier overheen, op zoek naar mooie muzikale parels. Aan bod komen werken van Beethoven, de Nederlandse muzikale trots Sweelinck, de unieke gipsyjazz afkomstig uit de Nederlands-Duitse Sinti-gemeenschap en eigen composities met een unieke visie.

Gitarist Joost Zoeteman staat bekend om zijn eigenzinnige gitaarspel, een cross-over van jazz, gipsyjazz en hedendaagse invloeden van over de hele wereld. Met een frisse en open benadering van bestaande stijlen blaast hij nieuw leven in stijlen met wortels in traditie. Het Amerikaanse tijdschrift Just Jazz Guitar schreef over het spel van Joost: 'Dit is muziek met ballen, artisticiteit en attitude van een speler die dagenlang kan haken.'

De muziek heeft Joost de afgelopen jaren succesvolle optredens opgeleverd op het Hidrelliz Festival Istanbul, Djangofollies en meer, Khamoro Gypsy Festival en het North Sea Jazz Festival. Als middelpunt van verschillende muzikale projecten richtte Joost zijn trio op met Wim de Vries (drums) en Bart Tarenskeen (contrabas). Ook deze begaafde musici spelen bevlogen en met passie. Wim de Vries, ook bekend van ‘Drumbassadors’, is een van de meest bekende drummers in Europa. Bart Tarenskeen is een belangrijke figuur in de Nederlandse jazzmuzikantenscene.

‘Crossover‘ geeft de brug weer die verschillende muziekstijlen, verschillende culturen en volkeren met elkaar verbindt. Een van de meest vooruitstrevende 'bruggenbouwers' is Marcus Schinkel: pianist, toetsenist, componist en arrangeur die de genres van Europese klassieke muziek, jazz en rock combineert met de muziek van culturen over de hele wereld. Schinkels lange en voortdurende ‘Crossover Beethoven’ is een huwelijk tussen jazz en klassieke muziek. Hij heeft deze al in tal van formaties uitgevoerd, van solo tot trio tot orkest, met diverse legendarische artiesten, zoals Grammy-winnaar Ernie Watts. Sommige crossoverprojecten van Schinkel vinden plaats in San Pedro Sula, Honduras met het jeugdorkest Victoriano Lopez: Beethovens ’Empero’-concert wordt daar verrijkt met elementen van jazz en Latijns-Amerikaanse muziek. En deze keer dus Van Beethoven naar Gipsy Jazz en terug.

Meer informatie is te vinden op de website van KunstKring Ruurlo: www.kunstkringruurlo.nl