Jelle van Gorkom (met zonnebril en gele jas) tussen de leden van zijn nieuwe BMX-team bij de presentatie op de BMX-baan van sportcentrum Papendal. Foto: Ad van Ham

Jelle van Gorkom (met zonnebril en gele jas) tussen de leden van zijn nieuwe BMX-team bij de presentatie op de BMX-baan van sportcentrum Papendal.
Foto: Ad van Ham

Jelle van Gorkom presenteert BMX-team JvG#37

LICHTENVOORDE/PAPENDAL - Het BMX-team JvG#37 gaat naast het rijden van (inter)nationale wedstrijden ook clinics verzorgen om geld op te halen voor de Jelle van Gorkom foundation.

Door Luuk Stam

Voormalig top-BMX’er Jelle van Gorkom (31) uit Lichtenvoorde heeft zaterdag op sportcentrum Papendal het nieuwe BMX-team gepresenteerd, dat hij samen met zijn vader John (64) heeft opgezet. 

Het team JvG#37 bestaat uit acht talentvolle BMX’ers in de leeftijd van 8 tot 25 jaar, zeven van hen wonen in de Achterhoek. Zij krijgen begeleiding van onder anderen trainer John van Gorkom, gaan wedstrijden rijden en daarnaast clinics geven bij onder meer verenigingen en scholen.

Jelle van Gorkom foundation
Het doel van het team is tweeledig. Behalve het begeleiden van talenten en ze de kans geven om door te groeien in de BMX-sport willen vader en zoon Van Gorkom met hun team ook geld ophalen voor de Jelle van Gorkom foundation. Die stichting richtte de Lichtenvoordse BMX’er in eerste instantie op om de revalidatie na zijn eigen ongeluk in 2018 te betalen, maar gaat nu gebruikt worden om andere mensen met een beperking als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel te ondersteunen.

Lange revalidatie
Aan de topsportcarrière van Jelle van Gorkom kwam in januari 2018 een abrupt einde toen hij bij een training op de BMX-baan van Papendal op een veiligheidsketting onderaan de startheuvel botste. Hij lag twee weken in coma waarna een lange revalidatie volgde. Het kostte hem maanden om weer te leren praten en lopen. Over de weg die hij aflegde schreef Ad van Ham het boek Accepteren en Doorgaan. De schrijver was eveneens de regisseur van de gelijknamige documentaire over de Lichtenvoordenaar.

Zilveren medaille
De nu 31-jarige Van Gorkom gold jarenlang als één van de allerbeste BMX’ers van Nederland. Zijn hoogtepunt beleefde hij in 2016 in Rio de Janeiro met een zilveren medaille op de Olympische Spelen. Vader John stond hem vanaf het begin van zijn loopbaan bij en verdiende door de jaren heen zelf zijn sporen als BMX-trainer. Nog steeds staat hij zeer geregeld op de baan. “Daardoor kreeg ik ook vanuit de regio regelmatig de vraag”, vertelt hij. “Zo van: ‘Kunnen we van jou niet wat extra trainingen krijgen?’”

'We wilden 

een talentvolle 

groep, die 

ook ons 

gezamenlijke 

doel draagt, 

namelijk geld 

ophalen voor 

de foundation'


Wintertrainingen
Van Gorkom senior verzorgde daarom al wintertrainingen. In het begin van de coronatijd ontstond het idee voor een eigen team waarvoor hij tijdens die trainingen ‘stiekem’ al een soort van scoutte. “We hebben een groep van BMX’ers bij elkaar gezocht die bij elkaar past en waarvan de ouders – want die reizen altijd mee – ook bij elkaar passen”, verklaart John van Gorkom. De geselecteerde BMX’ers komen uit onder andere Aalten, Groenlo en Lievelde. “We wilden een talentvolle groep, die ook ons gezamenlijke doel draagt, namelijk geld ophalen voor de foundation.” Jelle van Gorkom kiest ervoor om zelf geen actieve rol binnen het team te vervullen, al zal hij bij de clinics wel regelmatig aanwezig zijn. “Jelle geeft zijn naam aan het team en ook zijn foundation komt terug op het shirt, maar voor de rest zal hijzelf vooral op de achtergrond blijven”, vertelt zijn vader. “Het gaat goed met Jelle, maar hij is heel druk met andere dingen en zit vol plannen. Wat precies, daar mag ik nog niks over zeggen. Dat zal de komende jaren duidelijk worden.” 

Ouders
Zelf zal John van Gorkom wel geregeld aanwezig zijn als het nieuwe BMX-team in actie komt. "Ik ben er meestal toch al”, vertelt hij lachend. "De bedoeling is wel dat vooral de rijders zelf en hun ouders het team gaan dragen. De ouders hebben ook aangegeven graag te willen meehelpen in de organisatie. Jelle en ik zijn er altijd op de achtergrond, maar zij zijn het team, zij willen dit ook samen gaan doen. En ja, we gaan ook wedstrijden rijden, maar het gaat ons zeker niet alleen om het scoren met resultaten. Plezier en leren staan voorop.”

Tijdens de clinics zullen ook onder meer het boek, shirts en petten van Jelle van Gorkom verkocht worden om zo nog meer geld op te halen voor de stichting. “Met dat geld willen we mensen die niet-aangeboren hersenletsel hebben opgelopen, helpen op het moment dat ze eerste fase van revalidatie door zijn”, legt John van Gorkom uit. “Je ziet vaak dat mensen dan in een zwart gat vallen omdat ziekenfondsen zeggen van: ‘Er is niks meer. Je bent uitgerevalideerd.’ Jelle zegt dan: ‘Nee, dat is niet zo. Deze mensen kunnen allemaal nog verbeteren.’ Daar wil hij ze mee helpen. En daar kan het team straks dus ook bij helpen.”

Team in actie
Op zaterdag 5 maart zal het team voor de eerste keer in actie komen tijdens een clinic bij BMX-club De IJsselcrossers in Doetinchem. De teamleden zijn alvast zeer enthousiast, vertelt John van Gorkom: "Vorige week heb ik de outfits opgehaald, nog dezelfde dag had ik vier van de jongens bij mij thuis staan om alles aan te passen, zij vinden het prachtig dat het team nu gaat starten. En dat ze Jelle - voor hen echt een idool - kunnen helpen met het bereiken van zijn grote doel, dat vinden ze een grote eer.”

Jelle van Gorkom. Foto: PR