Anja Bosman op de verkiezingsposter. Foto: Rob Stevens
Anja Bosman op de verkiezingsposter. Foto: Rob Stevens

Spoeddebat over 't Timpke zonder wethouder

Stevige kritiek op vertrokken Anjo Bosman

Door Rob Stevens

BORCULO/BERKELLAND - Wethouder Anjo Bosman had er gewoon geen zin in. Ze voorzag dinsdagavond tijdens het ingelaste spoeddebat over de renovatie van de Zwem- en Sportaccommodatie ’t Timpke een 'steniging', en liet dat wijselijk aan zich voorbij gaan. Maar er waren die avond maar weinig raadsleden die dat ook wijs vonden. De meeste fractievoorzitters beschouwden het als een zwaktebod.

Waar gaat het allemaal om? Zwembad ’t Timpke in Borculo kampt met achterstallig onderhoud. Een deel van de filterinstallatie moet met spoed worden vervangen. Daar is ruim zes ton mee gemoeid. Op termijn is nog eens twee miljoen nodig euro voor renovatie van het bad. De uitslag van het spoeddebat was al snel bekend. Alle fracties zijn van mening dat die zes ton zo snel mogelijk moet worden vrijgemaakt. Zodat Borculo veilig kan blijven zwemmen. 

Waar het tijdens de raadsvergadering vooral over ging was hoe dat hele proces is verlopen en welke verantwoordelijkheden de wethouder en de coalitie daarin hebben. Een gevoelige discussie, zeker zo net voor de gemeenteraadsverkiezingen. De fractievoorzitters zagen zich begin februari door de wethouder geconfronteerd met de noodzaak van een spoedreparatie van zes ton. Het feit dat het bedrag niet in de begroting is opgenomen, gaf hen daardoor niet de mogelijkheid nut en noodzaak van deze uitgave kritisch met de wethouder te bespreken. In dat licht valt dinsdagavond ook meermalen het verwijt van het ontbreken van een beleidsvisie op de sport en (het onderhoud van) sportaccommodaties in Berkelland te horen.

Het college werd door de wethouder 19 oktober vorig jaar met de spoedreparatie geconfronteerd. Een ongelukkig moment, zo net na de moeizame vaststelling van de begroting. Het college stelde daarop verdiepende vragen en liet extern een rapport opstellen om de situatie bij ’t Timpke in beeld te brengen. Het zwembad, dat dateert uit 1992, had zelf overigens al veel eerder signalen afgegeven omtrent de noodzaak van de renovatie. 

Han Boer van D66 spreekt van "wanbestuur". Boer en Betsy Wormgoor van de PvdA vragen zich af hoe Gemeentebelangen (GB) nog achter de fractievoorzitter kan blijven staan. Terwijl er dezelfde avond in allerlei media verontwaardigde berichten verschijnen van Anjo Bosman met de boodschap dat ze na de verkiezingen gewoon weer beschikbaar is voor het wethouderschap. Het verwijt is dat Bosman nu via de media de discussie over haar beleid wel voert en niet op de plek waar dat zou moeten: in de raad. 

De rol van het college komt dinsdag nadrukkelijk ook aan de orde. Had die niet meer verantwoordelijkheid moeten nemen toen ze zich in oktober met de kwestie zagen geconfronteerd? En zich misschien zelfs van de wethouder moeten distantiëren? Van der Neut wijst in zijn reactie namens het college op het spoeddebat en de zes ton die nu vrij wordt gemaakt. Boer vindt wel dat het college “had moeten acteren” en heeft het over een “verrotte bestuurscultuur” en “Panama aan de Berkel”. Hij vraagt de coalitiepartijen zich uit te spreken. 

Het CDA en GB klampen zich aan elkaar vast. Hans Boxem van de andere coalitiepartij, de VVD, vindt wel dat het college de raad eerder had moeten informeren. Boxem: “Ik vind ook dat er een volgende raadsperiode meer aandacht moet zijn voor de competentie van dagelijks bestuurders. Het college moet zelf beleid ontwikkelen, op sport en sportaccommodaties, op zwembaden. Daar is deze raadsperiode geen enkele uitvoering aan gegeven. En de raadsleden hadden de ontslagbrief van de wethouder het eerst moeten hebben. En niet de pers tijdens de persconferentie, dinsdag eind van de middag. Het is nu de verantwoordelijkheid van het dagelijks bestuur te bekijken of voor de resterende periode nog een wethouder wordt aangesteld, dit in nauwe samenspraak met de fractievoorzitters en wethouders.”

Nog als wethouder tekende Anja Bosman destijds het lokaal Sportakkoord. Foto: Rob Stevens
Anja Bosman. Foto: PR