CiNEbieb zorgt weer voor mooie Berkellandse filmavonden

BERKELLAND - De versoepelingen die per 25 februari ingaan betekenen dat de CINEbieb-vrijwilligers weer mooie Berkellandse filmavonden kunnen organiseren. Dan kan er niet alleen naar een fraaie film worden gekeken maar kan er na afloop onder het genot van een drankje ook over worden nagepraat. Alleen blijft reserveren nog nodig.

Voor de maand maart staan er weer drie geweldige films geprogrammeerd in de Berkellandse vestigingen. De eerste is ‘Nomadland’, die op donderdag 3 maart wordt vertoond in de Bibliotheek Neede en op vrijdag 25 maart in de Bibliotheek Ruurlo. Beide voorstellingen beginnen om 20 uur.
Deze film is een poëtisch meesterwerk van de Chinese Zhao over de Amerikaanse Fern, een zestiger die na het overlijden van haar man alles achterlaat en als heuse nomade in een camper van plek naar plek trekt. Op zoek naar tijdelijke klusjes, omdat ze anders financieel niet rond kan komen. En ze is niet de enige, want onderweg komt ze veel zestigplussers tegen die ook - soms noodgedwongen, soms vrijwillig - hebben gekozen voor een bestaan als moderne nomade. Weinig plot, maar veel sfeer, prachtige beelden en een indrukwekkende hoofdrol van Frances McDormand. Winnaar van drie Oscars (beste film, regie en vrouwelijke hoofdrol). De film werd geïnspireerd door het gelijknamig non-fictieboek van schrijfster Jessica Bruder.

So Long, My Son
Op vrijdag 11 maart om 20.00 uur wordt in de Bibliotheek Borculo ‘So Long, My Son’ vertoond. Deze rolprent won op het Filmfestival van Berlijn zowel de Prijs voor Beste Acteur als Beste Actrice.
Yaojun en Yingmin waren als kind al dikke vrienden en groeien gelijktijdig op; allebei zijn ze ondertussen getrouwd en hebben ze een zoontje. Wanneer de jongetjes op een dag samen gaan zwemmen, verdrinkt het zoontje van Yaojun. De zoon van Yingmin voelt zich schuldig, hij had zijn vriend immers uitgedaagd. De bevriende koppels groeien uit elkaar en proberen elk op hun eigen manier hun leven verder vorm te geven. Yaojun en zijn vrouw trekken weg en adopteren een weeskind dat ze opvoeden als hun eigen zoon.

Bonenstaak
In de vestiging in Eibergen is op woensdag 16 maart, vanaf 19.30 uur, de film ‘Beanpole’ te bekijken. Verlangen naar jeugdige onschuld en een nieuw leven staan centraal in deze indrukwekkende, in Leningrad gesitueerde post-oorlogsfilm. Over verpleegster Iya (de ‘bonenstaak’ uit de titel), die door haar oorlogservaringen lijdt aan catatonie. En haar uit het leger teruggekeerde hartsvriendin Masha, die een kind als houvast wil. Regisseur Balagov (Tesnota), leerling van de Russische grootmeester Aleksandr Sokoerov, werd in Cannes dubbel bekroond voor zijn beklemmende relatiedrama. Waarin hij accenten legt in bloedrood en gifgroen, en waarin het leven in Leningrad oogt als vergeeld papier.

Reserveren
In elke deelnemende vestiging liggen boekenleggers met het complete programma. Dit is ook te vinden op onderstaande website, waar verder de toegangskaarten voor de films gekocht kunnen worden. De toegangsprijs van 6 euro is inclusief een drankje na afloop. Leden van de Bibliotheek Oost-Achterhoek krijgen een euro korting.


www.oostachterhoek.nl/cinebieb