Corine Hartman. Foto: Stan Bouwman

Corine Hartman. Foto: Stan Bouwman

Vorden decor 'gezellige moord' in nieuwe thriller Corine Hartman

VORDEN - Wordt Eva Romeijn de ‘Vordense Miss Marple’? Als het aan Corine Hartman ligt wel. Van de 57-jarige gerenommeerde thrillerschrijfster, die in de Achterhoek woont, verschijnt eind februari het boek De dode die niet werd gemist. Het is een thriller die speelt in en rond Achtkastelendorp Vorden, met in de hoofdrol de nieuwsgierige kunstschilder Eva Romeijn. ,,Het uitgangspunt is om een serie over haar te schrijven.’’

Hartman werd diverse keren genomineerd voor De Gouden Strop en won meerdere malen de Hebban Award. Ze heeft al enkele thrillerseries op haar naam. Doorgaans keiharde boeken, bijvoorbeeld rondom de hoofdpersonen Jessica Haider en Faye van Laar. Ook schreef de in Lichtenvoorde wonende Hartman een trilogie onder de titel De IJsselmoorden en gebruikte zij de Achterhoek als decor voor de thriller Groen Licht.
In De dode die niet werd gemist onderzoekt de geboren en getogen Vordense Eva Romeijn de verdwijning van haar buurman, baron Frederick van Zonnewoud. Er wordt in Vorden stevig geroddeld over de baron: hij heeft meerdere minder fraaie kanten. Bij wie is de haat groot genoeg om hem dood te wensen? Spelen eeuwenoude familievetes een rol of niet? Romeijn gaat op onderzoek.

Waarom koos je Vorden als locatie voor jouw nieuwe thriller?
Corine Hartman: "Ik wilde een boek schrijven dat dichtbij huis is en dichter bij mezelf staat. Met Jessica Haider - een extreem type vol wraakgevoelens - en Faye van Laar - een borderliner - schiep ik personages die wat verder van me af stonden. Hun avonturen zijn best heftig, en hard. Ik was toe aan iets milders. Wel een spannend boek, maar minder grimmig, en met personages om van te houden."
"De Engelsen hebben daar een mooie omschrijving voor: cosy crime. Gezellige misdaad. De avonturen van Miss Marple zijn daar een goed voorbeeld van. Of de tv-serie Midsomer Murders. Ze gaan over moord en misdaad in een kleine, landelijke gemeenschap, met al haar geheimen. Vorden is door zijn karakter bij uitstek geschikt als locatie voor verhalen over cosy crime. De omgeving is prachtig, met al die oude kastelen en landgoederen. Een perfect decor voor allerlei verborgen verhalen."

Thrillerschrijfster: ‘Ik
was toe aan
iets milders’

Gepolariseerd
"Dat ik een spannend, maar minder hard boek wilde schrijven waarin je een paar uur lekker kunt verdwijnen, heeft ook te maken met de tijd waarin we nu leven. Vanwege corona is de maatschappij behoorlijk gepolariseerd en verhard. Mensen zijn soms erg opgefokt, en de sfeer af en toe grimmig. In mijn verhalen wil ik daarom ook geen enkele associatie met corona en ik denk mijn lezers ook niet."
"Mijn nieuwe thriller speelt in het heden, maar dan wel een virusvrije versie ervan. Het verhaal gaat onder meer over vriendschap, over het er zijn voor elkaar. Oftewel naoberschap, zoals ze dat in de Achterhoek zo mooi noemen."

Moest je zelf op onderzoek in Vorden voor jouw nieuwe boek?
"Ik ben vooral veel sfeer gaan snuiven. Maakte lange wandelingen in en rond Vorden, met mijn man en onze hond. Bij kasteel Hackfort bijvoorbeeld. Ook was ik regelmatig te vinden in Hotel Bakker, in het hart van het dorp. Een karakteristieke plek waar je veel te weten komt over het dorp. Het hotel komt in het boek voor, als locatie voor een bijeenkomst over een fictief golfresort dat moet worden aangelegd in Vorden."

Hoeveel van De dode die niet werd gemist berust op waarheid?
"Het boek is vrijwel geheel fictief. Ik bedacht de personages en het kasteel dat een rol speelt in het verhaal. Er zitten natuurlijk wel typisch Vordense kenmerken in. Zo is hoofdpersoon Eva fan van lokale producten. Die zijn in Vorden en omgeving volop te krijgen, bij boerderijen en kastelen."

Komen er meer boeken over jouw schilderende speurneus?
"Dat is wel het uitgangspunt. Ik wil een Eva Romeijn-serie maken. Met Vorden als vast decor? Dat kan. Maar het kan ook heel goed zijn dat ik mysteries in andere plaatsen ga bedenken. Maar de reeks blijft zich in elk geval afspelen binnen de Achterhoek, dat staat vast."

Meet & Greet Corine Hartman op zaterdag 26 februari 14.00 uur bij Bruna Vorden (Raadhuisstraat 20)