Het beeld in de was, net voor het gieten in brons. Foto: PR
Het beeld in de was, net voor het gieten in brons. Foto: PR

Hans Keuper onthult borstbeeld van Willem Sluiter in Neede

Cultuur

NEEDE - Hans Keuper onthult op dinsdag 22 maart naast de Grote Kerk in Neede het door beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde borstbeeld van Willem Sluiter. Deze dichter werd op de eerste lentedag van 1627 in een huis (nu Nieuwstraat 15) tegenover deze kerk geboren. Een herinnering hier aan hem ontbrak. Een klein comité verwierf in korte tijd ruim steun voor een passend kunstwerk. Keuper won vorig jaar als eerste de Willem Sluiter Prijs. Hij is bekend als oprichter van de Band Boh Foi Toch.

Sluiters werk, waarin de geest van de Moderne Devotie doorklinkt, was enkele eeuwen zeer populair. Zijn vader en grootvader hadden in Neede een bierbrouwerij en graanhandel. In zijn periode als dominee in het naburige Eibergen, van 1653 tot 1673, ontwikkelde Willem Sluiter zich als dichter. Hij hief een lofzang aan op het eenvoudige plattelandsleven en zijn bekende dichtregels over dees’ achter-hoek zijn vaak in verband gebracht met de streeknaam Achterhoek.

Leeuwerikschool
De Leeuwerikschool uit Neede, een streekschool voor speciaal onderwijs, vervult 22 maart een hoofdrol. Gelijktijdig met de onthulling van het kunstwerk, om half twee ’s middags, mogen leerlingen van deze school het doek wegtrekken van het informatiebord dat ervoor staat. Hierop prijken naast Sluiters regels ‘Waer iemant duisent vreugden soek,/ Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek’ dichtregels van de Needse predikant Everhardus Beckink. Bij Sluiters Buiten-Leven dichtte hij: ‘Ik ben ’t met Sluiter eens, ‘k ben wel te vrede:/ Ik schep mijn adem graeg in d’ open lught te Nede.’

 De aansluitende bijeenkomst voor genodigden in de kerk is wereldwijd te volgen via een livestream, met een link op de informatiesite over de dichter.

www.willemsluiter.nl

Atelierbezoek comité dat initiatief nam, met (vlnr) Arend Heideman, kunstenaar Anton ter Braak, Mans Koster en Dinant Rohaan. Foto: PR