Lezing Trees van Montfoort over Groene theologie

EIBERGEN - In de Oude Mattheüs in Eibergen is op zaterdag 5 maart vanaf 14.00 uur een lezing. Trees van Montfoort is de spreker en het onderwerp is Groene theologie. Zij schreef een boek met die titel.

In de samenleving groeit het besef dat het klimaat daadwerkelijk verandert en de wereld en ons leven bedreigt. De nieuwe regering wil daarom komende jaren flink investeren in duurzaamheid. Ook binnen de kerken wordt veel aandacht besteed aan ‘duurzaamheid’. Er zijn Groene kerken; vaak wordt Fairtrade koffie geschonken. Er wordt gecollecteerd voor milieuvriendelijke kooktoestellen in India. Op vele kerkgebouwen verschijnen zonnepanelen. Op deze praktische manier gebeurt in de kerken veel goeds ten behoeve van een duurzame wereld. Maar is dat genoeg? 

Trees van Montfoort, schrijver van Groene theologie' – het theologisch boek van 2019 - schrijft dat meer nodig is dan techniek. Zij stelt dat een andere manier van leven nodig is. Met haar boek gaat zij dieper in op wat de theologie kan bijdragen aan het maatschappelijk debat over duurzaamheid. Zij draagt bouwstenen aan voor een ecotheologie. Zij stelt, dat het in de theologie tot nu toe vooral gaat om de mens en over de rol van de mens in het Koninkrijk van God en in de wereld. Maar, zo stelt Van Montfort, onze tijd heeft een meer omvattende theologie nodig. In de Bijbel gaat het niet alleen over het verbond van God met de mens, maar ook over het verbond van God met alles wat er bestaat: mensen, dieren, planten, stenen, et cetera.