Leden van de Jubileum- en Belangencommissie van Euphonia: (vlnr) Kjell Vogel, Karin Tankink, Cor Fukkink, Ronnie Bergsma, Jan Olthof en Frans Graas. Foto: Rob Weeber
Leden van de Jubileum- en Belangencommissie van Euphonia: (vlnr) Kjell Vogel, Karin Tankink, Cor Fukkink, Ronnie Bergsma, Jan Olthof en Frans Graas. Foto: Rob Weeber

Euphonia, al 125 jaar welluidend

EIBERGEN - De fanfarekorpsen en harmonieorkesten vormden een vroege vorm van volksvermaak eind 19de eeuw. Getooid met vaandel begeleidden de orkesten alle belangrijke gebeurtenissen in een gemeenschap. Gezamenlijk musiceren vormde bovendien naast het plezier in muziek maken ook een welkome afwisseling in het vaak harde arbeidersbestaan van de leden. Het was dan ook niet voor niets dat de plaatselijke fabrikanten en notabelen het voortouw voor oprichting namen.

Door Rob Weeber

In Eibergen waren het de gebroeders J.E. en H. Prakke van de Eibergse Leerlooierij en Drijfriemenfabriek die de aanzet gaven tot oprichting van Euphonia op 27 september 1897. In het archief van de vereniging staat daarover: ‘…dat de stoot tot de oprichting onzer vereniging is gegeven door de Heeren Gebroeders Prakke…’ Alle 22 leden van het prille begin waren werkzaam in de looierij, met uitzondering van voorzitter Heijmans. Nu, 125 jaar later, blijkt dat de uit 150 leden bestaande muziekvereniging met orkest, drumfanfare, muziekfabriek voor de jongste jeugd, percussiegroep, twirl en minirettes nog steeds springlevend is.

Van zeer groot belang voor de vereniging door de jaren heen is de Belangencommissie, aan tafel vertegenwoordigd door voorzitter Jan Olthof, Frans Graas en Ronnie Bergsma. Deze werd al in 1947 onder de naam Werkcommissie opgericht, tijdens het vijftigjarig bestaan. Doel ervan waren hand- en spandiensten ten behoeve van de vereniging. In 1956 werd de commissie verzelfstandigd onder de naam Belangencommissie. “De Belangencommissie verzorgt niet alleen hand- en spandiensten rondom de concerten, maar is ook actief in activiteiten die geld voor de vereniging opleveren, zoals het inzamelen van oud papier en oud ijzer en het organiseren van rommelmarkten en braderieën”, aldus voorzitter Jan Olthof. “Wij bestaan in mei van dit jaar 75 jaar en hebben acht leden. Dit waren er vijftien, maar de vergrijzing is ook hier merkbaar. Frans is ons langstzittend lid met 39 jaar trouwe dienst.”

De jubileumcommissie, aan tafel bestaat uit Kjell Vogel, Cor Fukkink en vicevoorzitter DB Karin Tankink, is al 1,5 jaar druk met het jubileumprogramma. Naast het muzikale programma wordt er ook dit keer weer een revue aangeboden en wel in november van dit jaar. "Dit wordt de derde keer dat we een revue opvoeren", aldus Vogel. "De eerste keer was tijdens het honderdjarig bestaan, daarna bij 110 jaar en nu dus met 125 jaar. Het gaat daarbij om een persiflage over de vereniging en het dorp Eibergen.” Het toneel was overigens geen onbekende binnen Euphonia. Al in 1934 was er in het jaarverslag sprake van een toneelvereniging.
Het jubileumjaar 2022 staat bol van de activiteiten. Zondag 27 februari vormde de aftrap voor de leden. In mei is het verplaatste voorjaarsconcert in de Pickerhal. Door corona kon er te weinig gerepeteerd worden, waardoor het concert naar achteren verplaatst werd. Het jubileumjaar wordt met het voorjaarsconcert op 11 maart 2023 afgesloten. Dan is het weer ‘business as usual', waarbij men hoopt dat de jeugd de vereniging komt versterken. Ook Euphonia namelijk ziet de vergrijzing toenemen. Het complete jubileumprogramma is te vinden op:

https://www.euphoniaeibergen.nl/jubileum-programma/