Marianne Appels bij haar natuurtekening waarin verschillende technieken zijn opgenomen, zoals arcering, opvulling en lijnen in alle richtingen. Foto: Rob Weeber
Marianne Appels bij haar natuurtekening waarin verschillende technieken zijn opgenomen, zoals arcering, opvulling en lijnen in alle richtingen. Foto: Rob Weeber

Appels draagt boodschap uit in
De Huve met haar tekeningen

EIBERGEN – Haar tekeningen van Silly People hingen al eerder in de Kluntjespot in Haarlo, vergezeld van het boekje waarin ze gebundeld werden. Tot eind april van dit jaar exposeert Appels in De Huve in Eibergen. Daar is haar gevarieerde werk te bewonderen, waaronder ook enkele werken van Silly People. Een ander thema dat te bewonderen is, is dat van de natuur.

Door Rob Weeber

Appels noemt zichzelf een amateur-kunstenaar, die het leuk vindt om te tekenen. Ze gebruikt voor haar tekeningen potlood en fineliner, hoofdzakelijk zwart wit met af en toe een kleuraccent. “Ik begon ooit met tekenen door het volgen van een masterclass realistisch tekenen bij Elske Berndes in Nijmegen. Zij tekende vooral met een fineliner. Nadat het later een tijdje stil had gelegen, heb ik het tekenen toch weer opgepakt met Silly People.” Met Silly People wil ze vooral een maatschappelijk boodschap uitdragen door een beetje de draak steken met alles wat er in het dagelijks leven om je heen gebeurt.
Ze vergelijkt haar werk wel met Art Brut, een tekenstijl waarbij het gehele vel papier benut wordt. “Te werk gaan in de stijl van Art Brut is lastig en vergt veel oefening.” Haar tekenwerk bestaat eigenlijk alleen uit lijnen. “Zonder lijnen heb je namelijk geen vormen. Maar lijnen doen nog meer. Door ze bijvoorbeeld dichter bij elkaar te plaatsen of juist verder uit elkaar, creëer je beweging en diepte, maar ook licht en donker. Maar beweging kun je ook uitbeelden door de lijnen in een steeds andere richting te tekenen. Het spel met lijnen is oneindig.”
Ook de Silly People tekeningen, hoofden, benen en voeten, kwamen tot stand door steeds lijnen toe te voegen en juist niet weg te halen. “De vormen of figuren zijn geen realistische vormen. Het zijn misschien zelfs wel gedrochten in plaats van figuren, die een beetje aan elkaar hangen. Het is een geheel aan lijnen, begonnen met een doorgaande lijn vanaf een punt. Niets is in verhouding en toch lijkt het allemaal te kloppen.”

'Maar als je
iets meer de
tijd neemt
voor mijn
werk, dan
ontdek je
steeds nieuwe
dingen'

Ze hoopt dat bezoekers de tijd nemen om gericht en wat langer naar haar werk te kijken. "De praktijk is dat mensen slechts een paar seconden naar een schilderij kijken. Maar als je iets meer de tijd neemt voor mijn werk, dan ontdek je steeds nieuwe dingen. Bij een van mijn tekeningen met het thema natuur heb ik bijvoorbeeld net zolang gekrabbeld totdat het asfalt zichtbaar werd.”

Silly People, een tekening van Marianne Appels. Foto: Rob Weeber