Wethouder Ter Denge plaatst onder toeziend oog van Margriet te Morsche een Berkelland-bordje bij de boom. Foto: Rob Weeber
Wethouder Ter Denge plaatst onder toeziend oog van Margriet te Morsche een Berkelland-bordje bij de boom. Foto: Rob Weeber

Verzetsstrijder Hein te Morsche herdacht met eerste wensboom

BORCULO - Gemeente Berkelland bedacht vorig jaar een plan voor vergroening van de gemeente. Inwoners van Berkelland die een wens voor een boom in de openbare ruimte hadden, konden dit aangeven via de website van de gemeente. Op deze manier hoopte de gemeente zo’n honderd wensbomen te planten.

Door Rob Weeber

Zaterdag 26 februari 2022 werd de eerste wensboom geplant aan de Platvoetdijk in Borculo, recht tegenover de plek waar precies honderd jaar geleden Hein te Morsche (1922-2004) geboren werd. De boom was een wens van zijn kinderen Margriet, Carin, Elly, Peter en Johan. 

'Ook tegen ons
sprak hij maar
weinig over
alles wat hij
deed'

“Toen wij van het initiatief hoorden, hebben we onmiddellijk een aanvraag gedaan”, licht Margriet toe. “Onze vader Hein was een bescheiden man die niet graag op de voorgrond stond. Daardoor weten maar weinig mensen dat hij en zijn vader in de oorlog actief in het verzet waren en veel mensen op de boerderij hebben verborgen. Ook tegen ons sprak hij maar weinig over alles wat hij deed. Door de risico’s die ze liepen, zijn ze enkele keren door het oog van de naald gekropen. Wij vinden dat deze geschiedenis niet verloren mag gaan en daarom hebben we de boom aangevraagd.”

Een tweede motief voor hun aanvraag was de natuur. Hein was een groot natuurliefhebber en nam zijn kinderen regelmatig mee uit wandelen in het gebied rondom de Platvoetdijk. Hij interesseerde zich bovendien toen al voor natuur-inclusief boeren en was zijn tijd ver vooruit met onder meer de aanleg van singels en het planten van bomen en struiken.

Wethouder Gerda ter Denge, met onder meer ‘Natuur en Landschap’ in haar portefeuille, sprak in haar toelichting over de wens van Berkelland om een groene gemeente te zijn, met meer biodiversiteit, schonere lucht en minder CO2. Inmiddels hebben zich bij de gemeente al meer dan 84 inwoners gemeld voor een wensboom. Ter Denge sprak zaterdag op de verbondenheid van de plek met de historie en wees en passant op de actualiteit van de oorlog als gevolg van de Russische inval in de Oekraïne.

Bij de boom, een rode beuk, werden twee bordjes geplaatst. Het eerste was een gedicht, een ode op de boom en de natuur, van de dochter van Carin te Morsche. Daaronder werd door wethouder Ter Denge een bordje van de gemeente Berkelland geplaatst.

Gedicht van de dochter van Carin te Morsche. Foto: Rob Weeber
De rode beuk ter nagedachtenis aan Hein te Morsche wordt geplant door (vlnr) Tonnie Slütter, gem. Berkelland, Margriet te Morsche en wethouder Gerda ter Denge. Foto: Rob Weeber