De Groenlose NIcolet Steemers komt met haar vijfde roman.

De Groenlose NIcolet Steemers komt met haar vijfde roman.

Nieuwe roman Nicolet Steemers ontstaan in De Leemputten

Groenlose schrijfster brengt met 'Wat niet deert' vijfde roman uit

Door Kyra Broshuis

GROENLO - De Groenlose Nicolet Steemers komt op 1 maart met haar vijfde roman getiteld 'Wat niet deert'. Steemers is geboren in Hengelo, studeerde in Enschede en woont inmiddels al 26 jaar in Groenlo. Steemers is geen typische auteur die al vanaf haar kinderjaren verhalen schrijft en altijd de droom had een veelgelezen schrijver te worden. “Nee, helemaal niet. Ik heb gitaar gestudeerd aan het conservatorium en ging vervolgens lesgeven. Door een verkeerde houding kreeg ik rugklachten en moest ik uiteindelijk stoppen. Via een open sollicitatie kon ik bij de Tubantia gaan schrijven over muziek en later ook over andere vormen van kunst. Toen pas ontdekte ik dat ik schrijven zo leuk vind.”

Je weet pas wat je kunt als je het gaat doen
Het allereerste idee voor een roman ontstond bij theater Amphion bij een optreden van een cabaretier. “De mensen op de eerste rij werden ongenadig hard afgekraakt, daar ergerde ik me aan. Ik dacht bij mezelf: stel dat daar nu een koppel zit dat voor het eerst in lange tijd weer eens uitgaat. En dat die vrouw dan denkt dat de cabaretier gelijk heeft en dat haar man inderdaad een enorme sul is. De vrouw wil scheiden en de man wacht de cabaretier op om hem iets aan te doen…” Dat boek kwam er nooit ondanks dat de uitgeverij enthousiast was over het idee. “Het personage was lichtjes geënt op Theo van Gogh. Toen ik halverwege het boek was, werd Van Gogh vermoord. Ik kon er niet meer mee verder en ben gestopt. Later belde de uitgeverij of ik alsnog een boek wilde schrijven; ik heb toen 1 van mijn korte verhalen uitgewerkt en zo is het begonnen. Ik wist ook niet dat ik het kon maar dat is logisch; je weet pas dat je het kunt als je het ook echt gaat doen.” Inmiddels heeft Steemers naast haar romans en korte verhalen ook verschillende luisterseries voor Storytel geschreven. De serie ‘Ellen Holms-privédetective’ is inmiddels in zes talen vertaald.

De Leemputten
Het idee voor haar meest recente boek ontstond tijdens een wandeling rondom de Leemputten. “Ik zag voor mijn geestesoog een vakantiehuisje opdoemen; vervallen en verlaten. Ik zag als het ware de familie voor me die hals over kop het huisje had verlaten. Het gaat om een disfunctioneel gezin; een vader met een hersenbeschadiging en 3 volwassen kinderen. De moeder is vroeger vanuit het huisje verdwenen. Jaren later gaan de kinderen terug, ieder om zijn of haar eigen reden…” Bijzondere familie- en gezinsverhoudingen zijn ook in de andere romans van Steemers een belangrijk thema. “Het is heel mooi om te zien hoe gezinnen in elkaar zitten. Mensen die je goed denkt te kennen, kunnen heel anders zijn.”

Steemers schreef ongeveer een jaar aan het boek en moest, zoals dat gaat, ook wel eens iets herschrijven. “Natuurlijk is er gedurende het proces veel overleg met de uitgeverij. Ik sta open voor kritiek maar beslis uiteindelijk zelf. Het is heel fijn om solistisch te werken, ik kan ook goed alleen zijn. Mijn man en mijn oudste zoon lezen altijd als eerste het boek en ik vraag ze om echt kritisch te zijn. Wat ik wil vertellen moet wel goed en toegankelijk zijn. Het moet goed geschreven zijn, stijl is voor mij heel belangrijk.”

Moordavond
De lancering van ‘Wat niet deert’ is op 3 maart bij boekhandel Broekhuis in Enschede. Op 10 maart is er een Moordavond bij Bruna in Groenlo waar Steemers actief met het publiek in gesprek gaat. De inloop is om 19:45 uur, de toegang is gratis maar belangstellenden moeten zich wel even aanmelden. Dat kan via bruna8233@brunawinkel.nl of telefonisch via 0544-462 554.

'Het moet
goed
geschreven
zijn, stijl is
voor mij heel
belangrijk'

'Wat niet deert' is te koop of te bestellen bij uw plaatselijke boekhandel of via de bekende online boekwinkel.

De nieuwe roman van Nicolet Steemers ligt in de winkel.