De Preek van de Leek met als voorganger Peter Barthel

EIBERGEN - Prof. dr. Peter Barthel geeft op zondag 13 maart een lezing in De Oude Mattheüs in Eibergen. De hoogleraar in de astrofysica van actieve sterrenstelsels schreef onder meer het boek 'Professor, bestaat God?' De lezing begint om 14.30 uur.

Prof. dr. Peter Barthel studeerde natuurkunde aan de Vrije Universiteit en deed daarna sterrenkundig promotieonderzoek bij de Sterrenwacht Leiden. Van 1984 tot 1988 werkte hij in Pasadena als onderzoeker. Sinds 1988 is Barthel verbonden aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, sinds 2004 als hoogleraar in de astrofysica van actieve sterrenstelsels. Populair gezegd … hij is sterrenkundige. Daarnaast heeft hij enkele boeken op zijn naam zoals een luisterboek over de maan ('De maan in 60 minuten'), een dik standaardwerk over de Ster van Bethlehem, en het boekje 'Professor, bestaat God?'

In 2014 ontving de Groningse universiteit een brief van de 7-jarige Anco, met de vraag: “Bestaat God - kan de universiteit dat uitzoeken?” Deze brief kwam terecht op het bureau van Peter Barthel. Hij beantwoordde Anco's vraag en verwerkte zijn antwoord in een lezing tijdens de Groningse Nacht van Kunst en Wetenschap. Enkele weken later werd de lezing gepubliceerd in Trouw, wat leidde tot een paar heftige reacties van andere wetenschappers, waaronder theologen. 

In 2017 verscheen zijn antwoord aan Anco uitgewerkt in boekvorm in het boekje 'Professor, bestaat God?' Zijn heldere uiteenzetting van hoe hij als exacte wetenschapper – dagelijks bezig met het heelal en de nietigheid van de aarde – aankijkt tegen God, religie en de rol van de kerk in deze moderne samenleving, kan velen inspireren. Benieuwd? Belangstellenden zijn van harte welkom.