Tuur Rutjes van Fijnder geeft uitleg over het werk in het nieuwe gebouw. Rechts wethouder Jos Hoenderboom. Foto: Kyra Broshuis

Tuur Rutjes van Fijnder geeft uitleg over het werk in het nieuwe gebouw. Rechts wethouder Jos Hoenderboom. Foto: Kyra Broshuis

Kijkje achter de schermen bij Fijnder

‘Iedereen is hier even belangrijk’ 

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Fijnder, de nieuwe naam voor de voormalige Sociale Dienst Oost Achterhoek en Werkbaan Oost en het Loopbaanplein, heeft een passend onderkomen gevonden in het grote pand aan Batterij 10-12 op bedrijventerrein Laarberg in Groenlo. Afgelopen maandag is het pand in gebruik genomen en Achterhoek Nieuws nam een kijkje achter de schermen.

Manager Tuur Rutjes geeft een rondleiding en vertelt trots over het gebouw, de mogelijkheden én de mensen die er werken. “We zijn van 3 naar 1 locatie gegaan en bieden hier nu plaats aan 280 medewerkers vanuit de Wsw (Wet sociale werkvoorziening) en 120 overige werknemers. In dit gebouw kunnen we een goed werkklimaat realiseren door onder andere een uitstekend klimaatbeheersingssysteem, vloerverwarming en natuurgetrouw daglicht. Ook hebben we een apart prikkelarm gedeelte voor collega’s die daar behoefte aan hebben. Het gebouw voorziet ook in goed sanitair en een ruime kantine. Onze collega’s kunnen met het openbaar vervoer, de bus stopt hier voor de deur, en we hebben zelfs een binnenruimte voor de fietsen. Al het werk hier is afgestemd op de persoon, iedereen is even belangrijk en we zijn allemaal collega’s van elkaar.”

Mensgericht
In de grote hal werken mensen aan producten voor onder andere Blokker, Ulamo en Luva. Theo Beijer, directeur bij Fijnder, vertelt dat Werkbaan Oost meer een productiegericht bedrijf was en dat Fijnder echt mensgericht is. “Daar komt in de toekomst nog een ontwikkeldoelstelling bij.” Sinds de invoering van de Participatiewet (2015) is de Wsw afgesloten voor nieuwe instroom. ‘Beschut werk’ is als instrument opgenomen in de Participatiewet. Beschut werk is bedoeld voor mensen die veel begeleiding of aanpassingen aan het werk nodig hebben. Het werk biedt hen naast een baan en loon ook zingeving en het gevoel mee te kunnen doen in de maatschappij. UWV beoordeelt in opdracht van gemeenten of iemand voor een beschutte werkplek in aanmerking komt.

Sluitstuk
De mensen bij Fijnder hebben zichtbaar plezier in hun werk, zegt wethouder Jos Hoenderboom, wethouder in Oost Gelre. “We zijn er trots op hoe het er nu uitziet, er zijn nog een paar kleine aanpassingen nodig. Dat alles hier nu onder 1 dak zit, is prachtig. Zo kunnen we nog betere ondersteuning bieden aan iedereen die dat nodig heeft. Met drie gemeenten samenwerken is best een hele klus en ik ben dan ook trots op het eindresultaat. Dit is het sluitstuk van een lange voorbereidingsperiode; er is heel goed vorm en inhoud gegeven aan de opdracht dat niemand alleen of aan de kant staat.” Inwoners van de gemeenten Winterswijk, Oost Gelre en Berkelland kunnen voor vragen en ondersteuning op het gebied van werk en inkomen terecht bij het Sociaal Team van hun gemeente. Fijnder biedt de inwoners vooral de vervolg-dienstverlening.