Het begin van de studieochtend in het natuurgebied. Foto: Rob Stevens
Het begin van de studieochtend in het natuurgebied. Foto: Rob Stevens

Partijen bespreken beheer en
inrichten natuurgebied aan Stokkersweg

Studieochtend buiten in de kou

Door Rob Stevens

EIBERGEN - Vrijdagmorgen vroeg vond een opmerkelijke studieochtend plaats. In de vrieskou bij het natuurgebied aan de Stokkersweg. Leden van de vogelwerkgroep die het gebied monitoren, ecologen en deskundigen van het waterschap, de VAN, natuurmonumenten en Marke Mallem bespraken er hoe dit gebied het best ingericht en beheerd kan worden door Marke Mallem.

Marke Mallem beheert en onderhoudt rond Eibergen veertig hectare gronden langs de Berkel. Het waterschap Rijn en IJssel gaf zo’n tien jaar geleden Marke Mallem de zeggenschap over hun eigendommen. Dit met het idee dat vertegenwoordigers van de plaatselijke bevolking het best kunnen oordelen over de inrichting en het onderhoud van hun eigen landschap rond de kern.

Marke Mallem is een verzameling natuurgebieden met elk een eigen karakter die onderhouden worden volgens bepaalde ‘streefbeelden’, zoals: moeras en rietoever, beek begeleidend bos, kruidenrijk grasland, structuurrijk grasland, hakhoutbos, et cetera. De uitdaging voor Marke Mallem is het onderhoud en de inrichting uit te voeren binnen het budget dat het waterschap daarvoor ter beschikking heeft. Dat is een lastige afweging als het gaat om het vogelbroedgebied bij de Stokkersweg. Een moerasachtig terrein met veel riet en opslag van bomen die het gebied dreigen te overwoekeren. Daarmee zou ook een deel van het unieke vogelbestand dat in het type gebied verblijft verdwijnen. Hoe beheer je zo’n gebied doelmatig? Dat was de vraag die vrijdagmiddag werd voorgelegd aan diverse deskundigen.

De vogelwerkgroep Berkelland monitort het gebied nauwgezet. Er blijken relatief veel vogels te broeden. Waaronder een aantal met een zeldzame status zoals de rietgors, grote karekiet, sprinkhaanzanger en snor. Het riet dreigt overwoekert te worden door de opslag van wilgen, elsen en berken. Voor Marke Mallem is de vraag of het streefbeeld in stand moet worden gehouden terwijl de beheerkosten aanzienlijk zijn. Reden om een studieochtend te organiseren met verschillende partijen die daar hun zegje over kunnen doen. Mag of moet het gebied ‘verlanden' of moet het huidige moerasachtige natuurbeeld in stand worden gehouden? En hoe onderhoud je dat dan? Daarom werden vrijdag vertegenwoordigers van instanties uitgenodigd om daar hun zegje over te doen en visie op los te laten. Eerst werd daarvoor het gebied bezocht. De afwegingen werden uitgewisseld in De Huve. De uitkomsten gebruikt Marke Mallem om een eigen visie te ontwikkelen hoe ze verder wil gaan met het gebiedsbeheer. Alles in het perspectief van natuur- en belevingswaarde, kostenbeheer en onderhoud.

Het gebied tussen de stuwen bij De Stokkersweg en ter hoogte van het Muldershuis en de Mallemse molen is behoorlijk veranderd de afgelopen tien jaar, mede dankzij Marke Mallem. Zo verbindt een houten brug op de oude Maat sinds een aantal jaren de beide Berkeloevers, is vlak daarbij het Berkelpaviljoen gebouwd voor kleine evenementen, een veilige onderdoorgang onder de N18 gecreëerd en in het gebied Stapsteen Mallem een schaapskooi gebouwd. Voor de schaapskooi onderzoekt Marke Mallem momenteel mogelijkheden om deze in de nabije toekomt actiever te benutten. Maar het belangrijkst van Marke Mallem is waarschijnlijk is de gevarieerde natuur wat het tot een mooi wandelgebied maakt.