Gratis online cursus: omgaan met mensen met dementie

REGIO - Dementie is een ziekte met grote gevolgen. Niet alleen voor de mensen die de ziekte treft, maar ook voor de mensen in de directe omgeving. Als familielid of naaste is men praktisch en emotioneel vaak nauw betrokken bij de zorg voor iemand met dementie. Gebleken is dat deskundige informatie over de ziekte helpt om regie te houden en uw leven zo goed mogelijk voort te zetten. Deze cursus biedt in vier avonden veel informatie over de ziekte en het verloop daarvan en er is gelegenheid tot het delen van ervaringen en praktische tips om met de situatie om te gaan. Er is tijdens iedere bijeenkomst ruimte voor eigen vragen. 

De cursus is bedoeld voor partners, familieleden en naastbetrokkenen van mensen met dementie die nog zelfstandig thuis wonen in de Achterhoek. Ook naasten die zelf buiten de regio wonen kunnen deelnemen. Deelname is gratis.

De cursus wordt gegeven door twee ervaren begeleiders bij dementie, beide werkzaam in de Achterhoek, Liesbeth van Esch en Rinske Colenbrander. Het gaat om vier online bijeenkomsten van 19.00 tot 20.30 uur (inloop vanaf 18.45 uur) op de volgende data: 29 maart, 5 april, 12 april en 19 april. Het uitgangspunt is dat men aan alle vier de bijeenkomsten deelneemt.

Voor meer informatie en aanmelden: info@netwerkouderenachterhoek.nl of 06 - 13 40 68 00. Na aanmelding ontvangt men een link die toegang geeft tot de bijeenkomsten. 

Deze cursus 

biedt in vier 

avonden veel 

informatie 

over de 

ziekte en 

het verloop 

daarvan


Over de inhoud
Bijeenkomst 1: Wat is dementie? Men krijgt uitleg over de werking van gezonde hersenen versus beschadigde hersenen en over de verschillende vormen van dementie.

Bijeenkomst 2: Gedragsverandering. In deze bijeenkomst wordt duidelijk hoe gedragsverandering bij mensen met dementie ontstaat en wat deze veranderingen betekenen voor het dagelijkse leven. Men ontvangt tips hoe hiermee om te gaan.

Bijeenkomst 3: Omgaan met gedrag en contact maken. Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden verschillende manieren van contact maken besproken. Een passende benadering kan een positieve invloed hebben op het contact met uw naaste.

Bijeenkomst 4: Ondersteuning voor de mantelzorger/naaste. Er is aandacht voor u als mantelzorger/ naaste van iemand met dementie. Hoe houdt u de ondersteuning van uw naaste met dementie zo goed mogelijk vol? Waar kunt u zelf terecht voor ondersteuning? Met welke wet- en regelgeving rondom dementie krijgt u te maken?