Tussenstop tijdens de wandeling over de Hupselse es. Foto: Rob Stevens
Tussenstop tijdens de wandeling over de Hupselse es. Foto: Rob Stevens

Welkom in ons (nog) mooie Hupsel

Natuur

HUPSEL - Op het erf van de familie Woertman aan de Borckinkweg verzamelen de bewoners van de Hupselse es zich. De buurt heeft op deze zaterdag, 12 maart, de pers uitgenodigd en fractieleden van de Berkellandse gemeenteraad. Waarom? Omdat niet ver van het erf van Woertman plannen zijn om een zonnepark aan te leggen. Hun angst is duidelijk: aantasting van hun woongenot en de leefbaarheid van de Hupselse es.

Door Rob Stevens

De middag begint met een informatieronde, met de uitwisseling van argumenten waarom dat zonnepark volgens de buurt niet op de Hupselse es moet komen. De buurt ziet het vooral als een forse aantasting van het landschap, van hún Hupselse es. Vanaf het erf is duidelijk de steilrand te zien die het mooi in het landschap bollende esdek afbakent. Steeds meer van die karakteristieke eslandschappen verdwijnen in Nederland. Er is een aantal redenen waarom een zonnepark op die plek naast de N18 en aan beide zijden van het fietspad tussen Groenlo en Eibergen volgens de buurtschap geen goed idee is. Er is bijvoorbeeld nauwelijks overleg met de buurt geweest over het zonnepark. Terwijl toch één van de aandachtspunten in het gemeentelijk RODE-beleid (Ruimtelijke Ordening en Duurzame Energieopwekking in Berkelland) is dat de buurt nauwgezet wordt betrokken bij de ontwikkeling van dit soort projecten. Andra Weg van Groen Links ziet het als een bevestiging van hun overtuiging dat de gemeentelijke politiek veel meer de regie in dit soort processen zou moeten hebben. Ook om diverse belangen, samen met bewoners, onderling goed te kunnen afwegen.
Het gezelschap wandelt daarna over de Hupselse es, met twee tussenstops voor koffie, krentewegge en fris. Hanny Lammers draagt voorafgaand aan de wandeling het gedicht ‘Den Hupselsen Es’ van J. Kupper voor dat begint met: ‘Van den mooien hogen Hupselsen Es; Bun ik altied ne groten vrend ewes.’ Om zo te benadrukken dat het hier toch echt om een uniek stuk landschap gaat. De wandeling loopt ook over het fietspad waar aan weerszijden het zonnepark zou komen. Het zonnepark is volgens de buurt een ernstige aantasting van de kwaliteit van een uniek stukje landschap met historische waarde. Het kleinschalig landbouwgebied wordt bedreigd door de plannen voor meerdere zonneparken binnen een straal van enkele kilometers. Dat geldt ook voor de nieuwe N18, de noordtak, en de (toekomstige) oost-west verbinding om industrieterrein Laarberg beter te verbinden met de route naar de A1. Allemaal ontwikkelingen die Hupsel bedreigen. 

Wat een sterk procedureel argument tégen het zonnepark zou kunnen worden is de aanwezigheid van een zogenaamde ‘watertrap type III’ onder het perceel. Dat wil zeggen dat het om een ’nat’ gebied gaat waar de grondwaterstand relatief hoog staat. In gebieden met die status mogen notabene volgens het eigen gemeentelijk RODE beleid helemaal geen zonneparken geplaatst worden. Er is enige onduidelijkheid hoe ver de formele status van het project al is. Van Boxem van de VVD denkt dat dit project formeel, omwille van die watertrap, op die plek helemaal niet in behandeling genomen mag worden. Hij denkt dat de buurt sterk staat in een procedure. Wat in de waterhuishouding in het gebied ook nog speelt, is dat pompen permanent de fietstunnel onder deN18 watervrij moeten houden, omliggende bewoners merken dat aan de waterstand in hun vijvers. 

Diverse partijen zijn op de uitnodiging ingegaan, wellicht met de verkiezingen van deze week in hun achterhoofd. Het zijn de VVD, GroenLinks, de Berkellandse Burgerpartij en OBL. De discussie gaat die middag al gauw over de afwegingen die spelen rond de ontwikkeling van (lokale) duurzame energie. Afwegingen die op de Hupselse Es ook spelen. Wat is de beste keuze? Windmolens en/of zonneparken? In de regio of elders op land of zee? Wat zijn geschikte locaties voor welke vorm van energieopwekking? Hoe zit het met de bescherming van bewoond gebied, natuur, stilte? En met de (visuele én fysieke) aantasting van landschap? Hoe verdeel je de lasten én lusten? Één ding wordt die middag wel duidelijk: de Hupselse es wil géén zonnepark.

Uitleg over de nadelen van het zonnepark in Hupsel. Foto: Rob Stevens