Stembureau. Foto: Rob Stevens
Stembureau. Foto: Rob Stevens

Gemeenteraadsverkiezingen begonnen met stemmen in vier stembureaus

BERKELLAND - Maandag, dinsdag en woensdag ging ook Berkelland naar de stembus. Op maandag en dinsdag konden de Berkellanders tot 21.00 uur stemmen in vier stembureaus, in het gemeentehuis in Borculo, zalencentrum de Huve in Eibergen, natuurpark Kronenkamp in Neede en het Kulturhus in Ruurlo. Op woensdag 16 maart kan men zijn of haar stem uitbrengen in één van de 28 stembureaus in Berkelland. Alle 28 stembureaus zijn dan open, van 7.30 tot 21.00 uur.

Door Rob Stevens

De stemmen die zijn uitgebracht op 14 en 15 maart worden woensdag 16 maart vanaf 08.30 uur geteld. Het tellen vindt plaats in het gemeentehuis in Borculo. Op maandag 21 maart om 10.00 uur wordt in een openbare zitting in de raadzaal van het gemeentehuis de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt. De zitting is ook via livestream op de gemeentelijke website te volgen.

Na afloop van de verkiezingen wordt 16 maart om 21.30 uur in het restaurant van het gemeentehuis de voorlopige verkiezingsuitslag bekendgemaakt. Eerst worden de uitslagen van de op 14 en 15 maart uitgebrachte stemmen gepresenteerd. Op dat moment zal er nog volop geteld worden in de 28 stembureaus, maar zodra er uitslagen van één of meer stembureaus binnen komen zal de burgemeester deze presenteren. Alleen de uitslagen per partij worden gepresenteerd en nog niet de voorkeurstemmen. Die zijn pas later bekend. Tegen middernacht is dan wellicht het voorlopige aantal zetels per partij duidelijk. Welke personen precies raadslid worden is dan nog niet bekend. Iedereen is vanaf 21.15 uur van harte welkom in het gemeentehuis om deze avond onder het genot van een hapje en drankje te volgen.

Duidingsdebat
Dinsdag 22 maart van 19.30 tot 22.30 uur vindt tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad een noviteit plaats: het duidingsdebat. Partijen wisselen dan van gedachten over de verkiezingsuitslag en wat dat mogelijk kan betekenen voor de politieke verhoudingen in Berkelland.