Het gemeentehuis van Berkelland. Foto: PR

Het gemeentehuis van Berkelland. Foto: PR

Herverdeling portefeuilles college na vertrek wethouders

BORCULO - Het college zit krap in de wethouders. Per 1 april bestaat het college van B en W alleen nog uit de burgemeester en de twee wethouders Gerjan Teselink en Gerda ter Denge. 

Anjo Bosman stapte half februari al op als wethouder. Dit naar aanleiding van een reeks aanvaringen met de raad, met als sluitstuk de kwestie rond de renovatiekosten van zwem- en sportaccommodatie ’t Timpke. En wethouder Maikel van der Neut stopt per 1 april 2022 als wethouder en verlaat dan de Berkellandse politiek. Hij gaat aan de slag bij woningcorporatie Welbions in Hengelo als Manager Woning. Dat betekent dat twee van de vijf collegeleden wegvallen. ledere gemeente moet volgens artikel 36 lid 1 van de Gemeentewet minimaal twee wethouders hebben. Na overleg met de betrokken fracties en de coalitiepartijen is besloten geen tijdelijk vervangers aan te wijzen. De taken zijn herverdeeld over de overgebleven portefeuillehouders.

Normaal worden wethouders tijdelijk vervangen conform de vakantievervangingsregeling. Van Oostrum: ”Twee wethouders vervangen is wel veel. Het is natuurlijk wel een speciale situatie zo net rond de verkiezingen. Het college zal de komende tijd vanwege de verkiezingen en de collegeonderhandelingen geen controversiële besluiten nemen en vooral de lopende zaken afhandelen. Het is natuurlijk onduidelijk hoe lang de vorming van een nieuw college in beslag zal nemen. Medio mei zijn de eerste colleges in het land over het algemeen wel bekend. Maar complexe formaties kunnen langer in beslag nemen.”

De portefeuilles van Bosman en Van der Neut zijn daarom verdeeld over de drie andere collegeleden. Daarmee is duidelijk wie voor welke kwestie het eerste aanspreekpunt is. Voor de twee overblijvende wethouders en de burgemeester betekent dit een tijdelijke taakverzwaring, met extra grote portefeuilles.